Cultivarea salatei - informatii despre plantare, conditii optime de ingrijire si recoltare
Salata, denumită științific Lactuca sativa și lăptuca, este originară din Rusia, însă acum se cultivă în toate țările datorită conținutului său bogat în vitamine și minerale. Există o mare varietate de soiuri de salată care se cultivă primăvara sau toamna, precum și în celelalte anotimpuri dacă se folosesc hibrizi special destinați fiecărei perioade. Atât formele, cât și culorile salatei sunt variate, ceea ce promovează salata ca și ingredient de bază în realizarea diferitelor rețete de salate. Dacă vrei să afli detalii importante despre cultura de salată verde, momentele în care se poate planta, unde se poate planta și cum se îngrijește în condiții optime, atunci în acest articol vei descoperi tot ce te interesează pentru a înființa o cultură.
Cuprins:
- Cultivarea salatei - informații despre culturi
- Plantarea salatei - când, cum și unde se poate realiza
- Cultivare salată verde - condiții optime de îngrijire și recoltare
1. Cultivarea salatei - informații despre culturi
În primul rând, trebuie să ai în vedere cerințele salatei față de climă și sol. În faza de germinare și de creștere a plantelor, salata nu este pretențioasă la climă rece și la sol. Se poate semăna la 2-3 grade pe soluri bogate în humus, cu pH neutru, bine drenate și cu capacitate sporită de reținere a apei. Pentru creștere și dezvoltare temperatura optimă este de 15-16 grade, motiv pentru care cultura de salată verde în solarii este ideală.
Deoarece cererea de salată este destul de mare pe tot parcursul anului, legumicultorii se adaptează și oferă o gamă variată de soiuri în fiecare anotimp.
Care sunt soiurile profitabile de salată?
- Salata de tip căpățână sau clasică (Butterhead)
Acest soi se cultivă foarte mult în România, pe tot parcursul anului. Varietățile acestei salate se pot cultiva în câmp sau în spații protejate. Este foarte fragedă și gustoasă.
- Salata tip Lollo sau creață
Acest soi poate fi de culoarea verde crud sau roșu, cu frunzele crețe. Gustul este ușor amărui și frunzele se pot folosi cel puțin în scop decorativ, dar și în salate.
- Salata tip Iceberg
Acest tip de salată se cultivă acum și la noi, are frunzele crocante și gustoase, de culoare verde deschis sau roșie.
- Salata tip coș sau Romaine
Acest tip de salată vine mai mult din import și se utilizează în prepararea salatei Caesar.
- Salata tip frunză de stejar
Acest soi de salată are frunza asemănătoare cu a stejarului și se utilizează în mixuri de salate.
- Salata Batavia
Acest soi de salată care are frunze crocante și margini ondulate este foarte rezistent la boli și dăunători.
- Salata Baby Leaf
Acest tip de salată prezintă frunze de mărime mică și este obținut din încrucișarea altor varietăți.
Dacă vrei să semeni și să aclimatizezi soiuri din afară este important să respecți condițiile de cultivare de la semănat până la recoltare.
2. Plantarea salatei - când, cum și unde se poate realiza
Cultura de salată verde se poate realiza în fiecare anotimp, în funcție de soiuri și de condițiile de mediu.
Care sunt principalele tipuri de culturi?
- Cultura în câmp
Pentru acest tip de cultură se recomandă rotația culturilor și eliberarea terenului de buruieni în vederea obținerii unor rezultate optime. Dacă solul este fertilizat cu materie organică este ideal pentru cultura de salată verde.
Poți utiliza cu succes folia din polietilenă de mulcire în vederea dezvoltării optime și a menținerii umidității solului.
Datorită perioadei scurte de vegetație, cultura salatei poate fi succesivă (înaintea unei culturi de bază sau după aceasta: roșii, vinete, castraveți, ardei) sau asociată (împreună cu ceapă verde, ridichi de lună, usturoi).
Terenul se pregătește toamna sau iarna, înainte de a înființa cultura de salată. Se va acorda o atenție sporită fertilizării solului, pentru a obține un pH ușor acid sau alcalin.
Plantarea salatei sau înființarea culturii se realizează pe solul liber de buruieni și bine mărunțit:
- prin semănat
În acest caz se mărunțește foarte bine solul, se seamănă semințe de salată verde pentru solar sau semințe de salată verde pentru grădină și se menține umiditatea constantă, precum și temperatura optimă de peste 3 grade.
- prin plantare de răsaduri
În această situație se vor planta răsadurile obținute din răsadnițe pe un sol cu turbă. Dacă este nevoie, se va efectua fertilizarea solului cu fertilizanți și biostimulatori, în funcție de pH-ul solului
Plantarea salatei verzi se realizează la distanțe de 30 cm între rânduri și 30 cm între plante. Se recomandă udarea răsadurilor de salată verde pentru plantare și irigarea periodică a culturii.
Este ideal să se realizeze plantarea de salată verde în mod eșalonat, pentru a beneficia de produse proaspete pe tot parcursul anului.
Pentru a combate bolile și dăunătorii în mod eficient și eficace se utilizează fungicide de salată care să fie omologate sau aprobate pentru protejarea mediului și a sănătății oamenilor.
Dacă apar goluri poți adăuga în pământ noi răsaduri pe care le vei îngriji cu aceeași atenție. Irigarea se efectuează ori de câte ori este nevoie pentru a menține hidratarea optimă a salatei. Alături de salată se pot semăna semințe de legume care agreează aceleași condiții de mediu (de exemplu: ridichi de lună, mărar, busuioc și cimbru).
- Cultura protejată
În ultimul timp se practică tot mai mult acest tip de cultură în spații protejate (sere sau solarii) datorită modului eficient de lucru și rezultatelor optime.
Înființarea culturii în solar se realizează, de regulă, cu răsaduri obținute în răsadnițe speciale. Salata verde pentru cultivare va crește și se va dezvolta în condiții optime pe tot parcursul anului. Atât înființarea, cât și îngrijirea culturii se realizează în mod asemănător cu cea din câmp. Dacă dorești, poți micșora spațiile de plantare la 25 de cm, pentru a folosi suprafața de teren în mod eficient. Găsești pe site o gamă variată de produse pentru agricultură ecologică, în funcție de sezon și de cultură, precum și diferite variante de sisteme de irigare care sunt eficiente și economice. Găsești aici și echipamente de sere și solarii la prețuri avantajoase pentru a obține rezultate optime.
- Cultura hidroponică
Acest tip de cultură modernă se practică în întreaga lume datorită faptului că o alternativă a mediului de înrădăcinare a plantelor este soluția cu nutrient, fără a fi folosit solul.
Datorită tehnologiei foarte avansate utilizate în practicarea acestei metode de cultură plantele pot fi cultivate direct în vasele cu soluții nutritive, fără alte substraturi. Cu ajutorul apei de irigare se furnizează unele substanțe anorganice necesare creșterii și dezvoltării plantelor. Desigur, salata obținută în acest mod se cultivă în spații protejate care asigură condiții optime de temperatură și umiditate. Mai mult, toate condițiile de mediu sunt monitorizate de computer și sisteme informatice complexe care updatează informațiile automat. Salata cultivată în aceste spații nu necesită sisteme de susținere deoarece are înălțime mică.
Dintre avantajele acestui tip de cultură se enumeră: realizarea unor culturi intensive pe suprafețe relativ reduse, independența față de mediul înconjurător, dar și protejarea acestuia. Dintre dezavantaje se enumeră: costuri ridicate pentru înființarea culturii și consum mare de apă.
3. Cultivare salată verde - condiții optime de îngrijire și recoltare
Pentru succesul înființării unei culturi trebuie să ții cont de condițiile optime de îngrijire, de la semănarea salatei verzi până la cultivarea și păstrarea acesteia.
Când înființezi o cultură și te ocupi de plantarea semințelor de salată verde trebuie să ții cont de următorii factori importanți:
- pregătirea terenului pentru noua cultură
Este important să îndepărtezi resturile vegetale înainte de afânarea solului și de nivelarea acestuia. De regulă, se modelează solul sub formă de straturi înălțate pentru semănat salată verde.
- temperatura optimă de plantare și umiditatea solului
Când semănăm salata verde este important să fie o temperatură de 2-3 grade. În intervalul 5-10 grade semințele germinează și după 7-8 zile răsar plăntuțele tinere. Pentru creșterea și dezvoltarea frunzelor de salată este necesară temperatura optimă de 16 grade. Este foarte important solul în care se plantează salata. Aceasta le preferă pe cele humoase, cu umiditate crescută.
- distanța și normele optime de plantare
În câmp se poate planta salata după diferite scheme, în funcție de suprafață și de perioadă (de la 20x30 până la 30x50, cu rânduri de 140 sau 150 cm, pe 5-6 rânduri).
Perioada de plantare a salatei verzi poate fi primăvara, mai precis de la sfârșitul lunii martie (culturile timpurii) până la începutul lunii septembrie (culturile de iarnă).
Specialiștii recomandă aproximativ 2,5 Kg sămânță de salată la hectar, plantată la o adâncime de până la 3 cm, pentru rezultate foarte bune.
- producerea răsadului pentru plantat
Se recomandă aproximativ 3 grame de semințe pe metru pătrat pentru a obține circa 1200 de fire de salată. Dacă semeni semințele în a doua jumătate a lunii februarie poți repica răsadurile la sfârșitul lunii martie pentru a obține culturi timpurii.
- îngrijirea noii culturi
Când apar primele 2-3 frunze se rărește salata dacă este prea deasă și se completează golurile dacă este rară în anumite locuri. Se smulg cu atenție buruienile și se combat bolile și dăunătorii. O soluție eficientă pentru combaterea bolilor este rotația culturilor de salată cu alte plante, odată cu îndepărtarea frunzelor afectate și compostarea acestora.
- fertilizarea și irigarea solului
Se asigură fertilizarea solului în funcție de aciditatea acestuia, având în vedere că salata preferă solurile alcaline. Irigarea se realizează imediat după plantare. Este ideal dacă se folosește instalația de irigare prin picurare, mai ales la cultura de salată verde în solarii. Este necesar să se ude atât când se formează căpățânile, cât și când se dezvoltă acestea.
- recoltarea culturii de salată verde
Se recomandă ca atunci când se cultivă salata verde să se realizeze tăierea plantelor pe etape, să se curețe de frunzele exterioare și să se așeze în lăzi.
Conform studiilor, când se cultivă salată verde în condiții normale de temperatură și umiditate se obține o producție medie de 20-30 de tone la hectar sau 20-25 de mii de căpățâni de salată la 1000 metri pătrați.
Păstrarea salatei se realizează la temperatura de 1-3 grade, pentru 3-4 zile, în condiții de umiditate crescută.
Așadar, dacă ești un pasionat în ale grădinăritului și dorești să ai cămara plină de produse proaspete, una dintre soluții este să îți înființezi propria cultură de salată verde. În cazul în care te ocupi deja de cultivarea salatei verzi în grădină sau dacă ai în vedere acest demers, este important să iei în considerare ideile din acest articol, astfel încât să te bucuri de rezultatele dorite.
Sursa foto: pexels.com, unsplash.com