Amenajare gradini - cum poti amenaja gradina + sfaturi si recomandari utile
- Dorința omului de a se bucura de tot ce este frumos și de un microclimat favorabil se poate materializa începând cu amenajarea curții și grădinii până la organizarea colțurilor verzi din locuință și terase sau balcoane. Desigur, când îți achiziționezi sau îți construiești o locuință este necesar să te ocupi mai întâi de lucrările care țin de construcție și, la final, să amenajezi grădina conform unui proiect bine stabilit. Dacă vrei să afli detalii despre cum poți să-ți amenajezi grădina, idei practice pentru amenajări, sfaturi și recomandări utile vei descoperi în continuare tot ce te interesează pentru a obține rezultate optime.
Cuprins:
- Amenajare grădini - cum se realizează simplu și ușor
- Amenajare grădină - idei practice și utile pentru micii fermieri
- Amenajări grădini - sfaturi și recomandări utile
- Idei de amenajare pentru grădină într-un cadru peisagistic de vis
1. Amenajare grădini - cum se realizează simplu și ușor
Când vine vorba de grădini amenajate te duci cu gândul la stilul pe care îl dorești în curte, în funcție de climă, de suprafața de teren și de expoziția fiecărei parcele. În zonele reci se pretează foarte bine coniferele, arbuștii și florile rezistente la frig, precum și mici fântâni artizanale care dau senzația de apă curgătoare. În zonele calde se pretează arbuști și plante cu flori viu colorate, precum și mici oaze cu apă stătătoare și plante mediteraneene.
Când îți vin idei de decorațiuni pentru grădină trebuie să ții cont de stilul ales în amenajare, pentru a avea legătură unele cu altele, dacă te respecți. Poți alege și o combinație de stiluri sau elemente de decor care să nu aibă legătură, dacă îți plac foarte mult, însă privirea de ansamblu va fi alta.
Ce tipuri de grădini cunoști? Iată idei de grădină care te vor ajuta să alegi grădina de vis!
- Grădinile rustice;
- Grădinile minimaliste;
- Grădinile sălbatice;
- Grădinile în stil japonez;
- Grădinile în stil franțuzesc;
- Grădinile în stil englezesc;
- Grădinile în stil mediteranean.
Fiecare din aceste stiluri are un farmec aparte datorită plantelor specifice pe care le poți utiliza în vederea amenajării peisagistice.
Găsești pe site o mulțime de soluții, materiale și instrumente utile în vederea realizării acestor demersuri: unelte de grădinărit, diferite plante și flori, bulbi, pământ, turbă și substraturi pentru îmbunătățirea calității solului.
Pe site-ul nostru găsești diferite forme de ghivece, precum și jardiniere pentru grădină pentru a le amplasa alături de gazon și alte decorațiuni de exterior, în funcție de stilul de amenajare pentru care optezi. Când alegi din mai multe idei de grădini ți se pare că toate ți se potrivesc, însă reușita amenajării depinde foarte mult de condițiile de mediu, sol și climă.
Când lucrezi pe ceva deja existent poate părea mai simplu, însă specialiștii recomandă să începi amenajarea peisagistică de la zero, adică de la firul ierbii. Dacă îți vin în minte idei de grădină este imposibil să nu reușești să o alegi pe cea ideală pentru curtea casei tale.
Până începe să se contureze noua amenajare poți lăsa încă să crească anumiți arbori sau arbuști, precum tuia sau gardul viu. Cu ajutorul unor sisteme complete de irigare te vei descurca de minune în amenajarea dorită.
Până la plantarea în sol sau până procuri cel mai potrivit pământ este recomandat să întreții arbuștii și plantele existente în ghivece sau în spații protejate.
Idei de amenajate grădină pentru micii fermieri
- Pentru amenajarea grădinii rustice ai nevoie de materiale naturale, precum și decorațiuni tradiționale ca: roabele, căruțele, ulcioarele, oalele, ștergarele, roțile și nu numai. În acest decor rustic se potrivesc următoarele flori: zambilele, lalelele, margaretele, liliacul, gălbenelele, crăițele, mușcatele, cârciumăresele. O mică grădină de legume aduce un plus de originalitate acestei grădini rustice și poți îmbina utilul cu plăcutul.
- Pentru amenajarea grădinii minimaliste ai nevoie de multă verdeață, piatră, gazon, fără prea multe flori, astfel încât să varieze texturile plantelor ca și cum ai urmări diferite zone într-un singur spațiu. Astfel, vei avea de întreținut numai gazonul, gardul viu și alți câțiva arbuști dacă alegi această variantă de amenajare minimalistă.
- Pentru amenajarea grădinilor sălbatice nu trebuie să te gândești la lăsarea aspectului neîngrijit, ci la asemănarea cât mai mult cu natura. Astfel, vei planifica în mod cât se poate de minuțios această amenajare, unde vei putea utiliza lespezi de piatră în locul aleilor pavate sau betonate. În această grădină poți planta brândușe, margarete, ghiocei, iederă arțari, mesteacăn sau tei.
- Amenajarea grădinilor în stil japonez presupune existența unor elemente care îmbină arta și spiritualitatea, precum: pietrele, apa și plantele, care simbolizează pacea, viața și natura. Acest spațiu relaxant și armonios poate îmbina perfect elementele de decor din piatră cu apa și plantele iubitoare de umiditate. Astfel, aceste grădini amenajate frumos vor atrage toate privirile iubitorilor de liniște și pace.
- Amenajarea grădinilor în stil franțuzesc presupune o oarecare minuțiozitate și o simetrie care îți dă senzația că te afli într-o poveste. Toate plantele necesită multă îngrijire pentru a crește și a se dezvolta. Mai mult decât atât, este necesară îngrijirea pentru ca plantele să-și păstreze forma pe care o dorești după tundere. Elementul central este constituit de o fântână arteziană sau mici iazuri, care reprezintă adevărate puncte de atracție pentru vizitatori.
- Amenajarea grădinilor în stil englezesc presupune îmbinarea elementelor din grădina sălbatică și cea rustică. Astfel, rezultă un spațiu romantic și armonios, care poate cuprinde flori precum: levănțică, nalbă, salvie și se poate amenaja alături de clădiri tradiționale.
- Amenajarea clădirilor în stil mediteranean presupune existența unor plante iubitoare de soare, apă și căldură. Plantele din această amenajare vor fi cu flori viu colorate, arbuștii specifici zonei calde și decorațiunile adecvate. Se recomandă folosirea arbuștilor în ghivece, pentru a fi păstrați în anotimpul rece cu ușurință. Mozaicul colorat, zidurile libere, ghivecele și amforele decorative vor contribui cu succes la obținerea stilului dorit. Dintre plantele iubitoare de căldură și umiditate se enumeră: busuiocul, rozmarinul, cimbrul, oregano, menta, yucca, agave, citricele, leandrul, măslinul și nu numai.
Dacă te hotărăști să amenajezi o grădină închegată, care să îmbine elementele unui singur stil sau cel mult din două stiluri vei obține rezultate optime și aprecierile nu vor conteni să apară. Mai mult, când intri și te relaxezi în această grădină poți spune că te afli în micul tău colțișor de rai alături de familie și prieteni. Specialiștii de la hectarul.ro vin în întâmpinarea ta cu toate produsele și materialele de care ai nevoie pentru o grădină amenajată „ca la carte”.
Amenajarea grădinii este cu atât mai simplă și ușoară cu cât folosești mobilier de grădină, grătare rustice sau moderne, căsuțe de grădină pentru copii, umbrele, copertine și corturi, în cazul în care ai o suprafață generoasă.
Dacă pentru plantarea florilor vei alege zone însorite, pentru celelalte elemente de decor poți folosi fiecare spațiu liber de plante din curte.
Prin urmare, nu este important să ai cât mai multe elemente de decor sau plante, ci modul cum le îmbini sau cum amenajezi grădina. Cu cât îți folosești mai mult creativitatea și priceperea în amenajări peisagistice cu atât te vei bucura mai repede de roadele muncii tale, mai ales dacă ai și vizitatori invitați, precum prietenii sau nepoftiți, precum fluturi, păsărele, albine sau alte viețuitoare din natură.
2. Amenajare grădină - idei practice și utile pentru micii fermieri
Amenajarea peisagistică reprezintă o reală provocare, mai ales că necesită mai multe etape. Spre exemplu, dacă te ocupi de o amenajare grădină în pantă vei putea planta arbuști de diferite talii sau vei amenaja o apă curgătoare în miniatură. Totul este să respecți cei mai importanți pași pentru a realiza stilul dorit și o grădină alpină începe să se contureze.
- testarea pH-ului solului și alegerea pământului potrivit pentru fiecare tip de plante;
- marcarea terenului și alegerea parcelelor în vederea unei amenajări optime a spațiului;
- realizarea aleilor și rondurilor, precum și a zonelor verzi, cu gazon;
- plantarea răsadurilor în ronduri, gazonului, arborilor și arbuștilor, în funcție de anotimpul ideal pentru fiecare tip de plantă;
- îngrijirea plantelor și a solului ori de câte ori este necesar, în funcție de specificul climei sau de anotimp.
Dintre florile preferate în fiecare grădină sunt nelipsiți trandafirii, care au diferite mărimi și culori, pot fi constituiți în tufe sau urcători. De asemenea, florile de piatră și cele de plantat pe acoperiș dau o notă de grădină sălbatică și se întrețin foarte ușor.
Dacă plantezi verbină sau ai plante la ghiveci poți să le muți în orice loc din grădină, pentru a obține o oarecare versatilitate în fiecare anotimp. Vei avea surpriza să primești în vizită mici viețuitoare care se adăpostesc printre crengile su printre frunzele plantelor tale.
Se spune că dacă ar dispărea albinele, oamenii ar mai putea trăi doar trei ani. Astfel, în primul an ar pieri plantele care nu s-ar mai poleniza, în al doilea an animalele și în al treilea an omul. Așadar, fiecare viețuitoare din natură are rolul ei bine stabilit și merită o șansă de supraviețuire.
Există o mulțime de metode și tehnici de îngrijire și întreținere a spațiilor verzi, însă este nevoie de creativitate și pricepere pentru a obține cele mai interesante forme. Mai mult, dacă vrei să ai o grădină de vis, este nevoie de implicare și perseverență.
Câteva elemente de decor, care să fie în ton cu stilul ales vor completa cu succes spațiul verde sau micul colț de rai din grădina ta. Toate privirile vor fi ațintite asupra acestora și, cu timpul, se vor contura din ce în ce mai mult parcelele în fiecare anotimp, în funcție de plantele alese și plantate cu grijă. Astfel, primăvara vei putea admira lalelele și zambilele, vara trandafirii și petuniile, toamna crizantemele și iarna panseluțele multicolore.
3. Amenajări grădini - sfaturi și recomandări utile
Cu siguranță, vei putea amenaja curtea sau grădina ca la carte dacă pregătești din timp materialul săditor sau rulourile de gazon ori arbuștii și arborii. Acestea pot fi crescute inițial în spații protejate și apoi transplantate în grădină sau păstrate în ghivece sau jardiniere.
Când ești în pană de idei pentru grădină găsești pe site o mulțime de soluții eficiente de amenajări. Astfel, o bancă de grădină amplasată în locul potrivit va atrage cât mai mulți oameni care doresc să se recreeze în mijlocul naturii.
Senzația de pace, liniște și relaxare din mijlocul naturii îți vor încărca bateriile la maxim, pentru a putea să-ți continui activitățile cotidiene la randament maxim.
Dacă dorești, poți să amenajezi o grădină care să cuprindă elemente precum: un iaz, o mică insulă și plante cu valoare decorativă ridicată. Acesta este printre cele mai frumoase modele de grădini amenajate, apreciate mai ales de către iubitorii stilului rustic sau mediteranean.
Dacă îți place floricultura și ai suficient spațiu în curtea casei tale sau în alt loc, vei putea amenaja cu succes spații protejate precum sere sau solarii. în acest mod vei putea obține atât material săditor, cât și plante la ghiveci pe care le poți transplanta în pământ sau amplasa în casă sau în grădină.
Visul oricărui floricultor sau mic fermier este să obțină plante viguroase, frumoase și sănătoase. Astfel, când te ocupi de amenajări de grădină îți va fi mult mai simplu când ai plantele produse în propriul solar. Prin urmare, vei fi un bun exemplu pentru cei care te vizitează dacă respecți un stil sau o combinație de două stiluri diferite, în diferite zone ale grădinii.
4. Idei de amenajare pentru grădină într-un cadru peisagistic de vis
Dacă ai o suprafață generoasă în fața casei poți opta pentru mulțime de variante, însă cea mai apreciată este cea care aduce grădina cât mai aproape de clădire, pentru a o putea admira îndeaproape.
În funcție de bugetul pe care dorești să-l aloci vei putea opta pentru stilul cel mai potrivit zonei, climei și decorului deja existent.
De regulă, lângă construcțiile moderne se aleg idei de amenajat grădina în stil minimalist, în timp ce în împrejurimi poți alege diferite alte stiluri, în funcție de expoziția locului.
Modele de grădini amenajate care să te inspire:
- Grădini amenajate în stil elegant sau boem;
- Grădini amenajate în stil modern, cu diferite spații de relaxare;
- Grădini amenajate în stil feng shui, care să îmbine perfect cele 5 elemente din natură: apa, pământul, focul, lemnul și metalul.
Idei de decorat grădina în funcție de stilul ales sunt numeroase, fie că vrei să o amenajezi pe orizontală, fie că vrei pe verticală. La bloc sau pe un balcon poți amenaja un mic colț de rai dacă așezi plantele în funcție de nevoile fiecăreia și de spațiul disponibil.
Idei de grădini amenajate frumos, în stil exotic sunt numeroase, însă au în comun gradul sporit de spectaculozitate datorită coloritului și mărimii plantelor. Dacă întreținerea și îngrijirea acestora se realizează corect, vei putea să declari că ți-ai atins scopul când vei vedea rezultatele obținute.
Idei practice pentru grădină:
plantele exotice necesită suficientă atenție, chiar de la alegerea spațiului de plantat;
alegerea unor piese de mobilier simplu și util, care să se potrivească amenajării;
folosirea unor materiale textile în culori vii, care să completeze decorul exotic.
Dacă ai insuficiente idei pentru amenajarea grădinii sau idei pentru aranjamente de grădină, poți apela la specialiști în horticultură pentru a te sprijini în demersurile tale.
Pentru amenajarea grădinii din fața casei este necesar să te adaptezi stilului clădirii și spațiului alocat. Una este să deții o casă rustică, alta este să te muți într-o casă modernă.
Amenajarea unei grădini te ajută să realizezi nu numai o oază de liniște, ci și o comuniune cu natura din preajma casei tale.
Idei de decorare grădină modernă cu spații de recreere
În acest caz, vei avea în vedere stilul minimalist, ordonat și geometric în primă fază, după care vei introduce câte un element de decor în ton cu amenajarea. Având în vedere că grădina este o prelungire a casei tale, vei respecta stilul ales de la bun început. Combinația de lemn exotic cu plante mediteraneene se va potrivi perfect. Astfel, vei putea alege iarbă sau ceapă ornamentală alături de arbuștii de hibiscus și de arțarii americani.
Idei de amenajat grădina sunt foarte numeroase, însă trebuie să ai răbdare până cresc și se dezvoltă toate plantele.
Reguli de amenajare a grădinii pentru a te putea plimba și ziua, și noaptea
- amplasarea unor lămpi solare sau la curent;
- realizarea unor alei ușor practicabile;
- iluminarea suficientă a copacilor și aleilor;
- iluminarea terasei sau împrejurimilor.
Idei de aranjat grădina cu mobilier:
- amplasarea unor bănci sau scaune de grădină;
- amplasarea unei mese cu scaune de exterior.
- șezarea unui balansoar într-un loc suficient de sigur pentru copii și nu numai;
- montarea unei căsuțe sau a unui foișor.
Când îți vin idei de amenajare a grădinii este important să le corelezi cu celelalte elemente de decor și să te consulți cu un specialist. Astfel, specialistul vine cu idei de design pentru grădină care vor fi discutate și stabilite de comun acord în vederea amenajării perfecte.
Așadar, dacă vrei să te bucuri de un cadru peisagistic de vis respectă ideile, recomandările și sfaturile utile pentru a realiza prelungirea casei tale în stilul care ți se potrivește.
Surse foto: freepik.com, pexels.com