Cele mai periculoase boli pentru rasaduri – cum le prevenim si cum le combatem
Pentru a avea o cultură de legume reușită trebuie, în primul rând, ca răsadurile pe care le plantăm să fie sănătoase și viguroase. În acest sens, trebuie mereu să avem în vedere lucrurile mai puțin plăcute, adică bolile și dăunătorii care atacă și afectează răsadurile.
Din fiericire, la multe dintre aceste probleme există și rezolvări, iar Hectarul.ro vine cu câteva recomandări în privința prevenției și combaterii bolilor care pot ataca răsadurile, astfel încât să te poți bucura de o cultură sănătoasă, cu roade bogate.
Dezinfecția și pregătirea substratului
Cel mai important pas pentru asigurarea unui răsad sănătos este prevenția, astfel că trebuie să ne asigurăm că ghivecele, lădițele sau paltetele alveolare pe care le vom folosi pentru semănat sunt dezinfectate. Totodată, și substratul nutritiv în care semănăm trebuie să fie dezinfectat, pentru că bolile, cel mai adesea, se ascund în pământ.
Potrivit specialiștilor, amestecul de pământ trebuie pregătit înainte de semănat cu 5-7 zile. Dacă nu s-a făcut dezinfecția în prealabil, iar pământul este reutilizat, acesta se poate dezinfecta cu unul dintre produsele Folpan 80 WDG (0,15% folosind 4-5 litri de soluție pe metro pătrat) sau Previcur Energy (0,1% folosind 3,0 litri de soluție pe metru pătrat).
Ca soluție alternativă, amestecul de pământ poate fi dezinfectat și termic, prin aplicarea unui jet de aburi, timp de o oră, la 95-100 de grade Celsius, la adâncimea de 30-35 centimetri. Avantajul acestei metode este faptul că dăunătorii mor instant, iar solul poate fi utilizat imediat fără a fi necesară o perioadă de repaos.
Tratarea răsadurilor după semănat
Imediat după ce semințele au fost semănate în răsadnițe, specialiștii recomandă efectuarea unei stropiri a patului germinativ la suprafață cu o soluție de Pervicur Energy 0,1%, combinat cu Merpan 80 WDG 0,15%. Cantitatea de soluție necesară este de 10-15 litri la 100 de metri pătrați. Această soluție va bloca respirația și diviziunea celulară a patogenilor, împiedicând dezvoltarea acestora.
Tratarea răsadurilor după răsărire
Imediat după ce semințele de la plantele legumicole au germinat, pentru a ne asigura că obținem un răsat viguros și sănătos, trebuie să tratăm plantele săptămânal. Tratamentele se efectuează după ce plantele au fost plivite și udate, iar produsele recomandate de Hectarul.ro pentru aceste tratamente sunt Folpan 80 WDG (0,15%), Pervicur Energy (0,1%) sau Merpan 80 WDG (0,15%). Pentru o eficacitate maximă, specialiștii recomandă alternarea produselor de protecție, astfel încât să nu se creeze o rezistență a agenților patogeni.
Totodată, pentru a avea plante cât mai viguroase și rezistente la atacuri, trebuie să stimulăm înrădăcinarea acestora. În acest sens, se recomandă aplicare produsului Plytron, o formulă bazată pe un complex de origine vegetală, de aminoacizi liberi și extract organic de acizi fulvici și humici, cu rol de biostimulator și tratament pentru sol. Este un produs sigur, biologic, fără patogeni, care hrănește și stimulează plantele.
La apariția eventualelor focare de boală, plantele bolnave trebuie smulse și distruse, după care se intervine cu un tratament chimic imediat, cu unul dintre produsele recomandate.
În majoritatea cazurilor, infecțiile la răsaduri sunt provocate de micozele de sol, printre care se numără Pythium debaryanum, Phytophthora parasitica, Fusarium etc. În condiții prielnice, acestea sunt active pe o perioadă lungă de timp și pot provoca pagube uriașe în culturi, astfel că se recomandă aplicarea tratamentelor fitosanitare cu o mare rigurozitate. Produsele recomandate în rândurile de mai sus sunt dezvoltate special pentru a combate aceste tipuri de micoze, inhibând germinația sporilor și dezvoltarea miceliului.
Căderea plăntuțelor, cea mai păguboasă boală a răsadurilor
În final, ne vom concentra pe cea mai frecventă și păguboasă boală care își face apariția la răsaduri – căderea plăntuțelor sau putregaiul plăntuțelor. Aceasta este comună la cele mai importante specii legumicole cultivate în țara noastră, printre care tomatele, castraveții, ardeii, varza sau vinetele, fiind provocată de ciuperca Pythium debaryanum.
Boala debutează, de obicei, la nivelul rădăcinilor, acolo unde apar leziuni maro, umede, care avansează spre baza tulpinii, provocând căderea plantei. Infecția începe întotdeauna din sol, unde ciuperca se înmulțește foarte ușor, iar factorii care favorizează apariția și dezvoltarea ei sunt temperatura și umiditatea prea mare, absența luminii, insuficiența ventilării și pH-ul prea acid al solului.
Pentru a preveni apariția acestei boli, este necesară stropirea substratului răsadniței cu unul din fungicidele amintite în acest articol (Pervicur Energy, Folpan sau Merpan), încă de la faza de semănare.