Sari la conținut

Sere si Solarii

Cum dezinfectam serele si solariile inainte de un nou ciclu de productie

Cum dezinfectăm serele și solariile înainte de un nou ciclu de producție

Dezinfectarea în sere și solarii este o operațiune care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare în ultimii ani. Numărul dăunătorilor pe care îi întâlnim în culturile din țara noastră a crescut semnificativ în ultima perioadă, iar condițiile climatice creează un context mult mai propice pentru dezvoltarea și înmulțirea acestora, astfel că viteza cu care se răspândesc și infestează spațiul este mai mare.

În aceste condiții, dezinfecția devine o lucrare esențială, fără de care nu se poate practica o agricultură în spații protejate care să producă rezultatele scontate. Potrivit specialiștilor, în contextul actual, dezinfectarea trebuie făcută în fiecare an, altfel riscăm că compromitem culturile din cauza bolilor și dăunătorilor care se ascund atât pe structura spațiului protejat, cât și în sol.

În rândurile de mai jos, vă propunem câteva sfaturi care trebuie urmate pentru o dezinfectare eficientă a spațiului protejat, precum și produsul ideal pentru o astfel de operațiune.

În primul rând, înainte de ne apuca de dezinfeția propriu-zisă, este recomadat să se evacueze resturile vegetale de la culturile anterioare. Acestea trebuie eliminate complet din spațiul protejat și arse, pentru a ne asigura că bolile sau dăunătorii care se pot ascunde pe aceste resturi vegetale sunt distruse complet. La fel trebuie să facem și cu toate buruienile care apar la nivelul solului, pentru că acestea pot fi surse de insecte nedorite.

Dezinfecția structurii și învelișului solarului

Odată ce am eliminat resturile nedorite, putem începe dezinfecția, iar primul loc în care trebuie să ne îndreptăm atenția este structura și învelișul solarului sau serei. Structura spațiului protejat sau jgheaburile sunt locuri în care agenții patogeni pot să se ascundă, astfel că o dezinfecție în profunzime este esențială pentru crearea celor mai bune condiții înainte de noua cultură.

Dezinfectantul trebuie pulverizat pe toți stâlpii și pe toată suprafața învelișului, astfel încât să pătrundă în cele mai mici spații și să distrugă insectele sau ciupercile care se pot ascunde acolo. După pulverizarea completă, este recomandată închiderea serei pentru două-trei zile.

Pentru a realiza dezinfecția cu rezultatele dorite, Hectarul.ro vă recomandă produsul Huwa-San TR-50, un dezinfectant unic, biodegradabil și certificat ecologic, care respectă cele mai înalte standarde europene pentru combaterea și eliminarea bacteriilor, fungilor, drojdiilor, ciupercilor și virusilor.

Datorită aplicabilității sale la scară largă, Huwa-San TR-50 este un produs ideal pentru dezinfecția structurii și învelișului solarului, putând fi folosit prin nebulizare, sprayere sau stropire. De asemenea, Huwa-San TR-50 este eficient în dezinfectarea solului, a spațiilor de depozitare, a mașinilor, utilajelor și sculelor de lucru, precum și a apei.

Dezinfecția sculelor și instalațiilor utilizate în solar

Odată cu dezinfecția structurii, trebuie să facem același lucru și pentru sculele și instalațiile pe care le utilizăm în spațiul protejat. În cazul în care am avut parte de atacuri ale unor boli sau dăunptori, mai mult ca sigur că acestea s-au adăpostit și pe scule sau în instalații, iar dacă nu le vom elimina și de acolo, vor ieși din nou la iveală și vor ataca noua cultură.

De altfel, instalația de irigare reprezintă una dintre căile principale de răspândire a unor dăunători. În cazul acesteia, dezinfectarea nu trebuie făcută doar la exterior, ci și la interior, iar aici trebuie să fim atenți pentru ca substanța să nu fie diluată prea mult, astfel încât să devină ineficientă.

Dezifecția solului

După ce am terminat cu celelalte elemente care pot reprezenta o sursă de infecție, este momentul să trecem la pământ, care rămâne principala rezervă de dăunători. Cea mai mare rezervă de insecte dăunătoare și spori ai ciupercilor care afectează legumele se găsește, evident, în sol, iar dacă operațiunea de dezinfectare nu este realizată și aici, noile culturi vor avea, mai mult ca sigur, de suferit.

Dezinfectarea solului poate părea o misiune imposibilă, însă nu este nici pe departe atât de grea și de intimidantă precum pare.

Înainte de a aplica dezinfectantul, trebuie să ne asigurăm că pământul este mărunțit foarte bine, pentru a favoriza o distribuire uniformă a soluției care urmează să fie aplicată și îngobarea ei la o adâncime suficient de mare pentru a distruge toți agenții patogeni care pot pune plantele în pericol. După distribuirea uniformă a dezinfectantului, spațiul protejat se sigilează pentru câteva zile, timp în care trebuie păstrată o temperatură de peste 6 grade Celsius și o umiditate a solului de 60% din capacitatea de câmp.

 

Articol anterior
Articol următor

Multumesc pentru abonare!

Acest email este deja înregistrat!

Cumpărați aspectul

Alege Opțiunile

Editare opțiune
Back In Stock Notification

Alege Opțiunile

this is just a warning
Contul meu
Coș de cumpărături
0 Articole