Sapte culturi perfecte pentru cultivarea in solar pe timp de toamna
Cultivarea plantelor în spații protejate reprezintă o metodă eficientă de a prelungi sezonul de producție și de a obține recolte bogate și sănătoase, chiar și în perioadele mai puțin prielnice din punct de vedere climatic. Toamna este o perioadă ideală pentru cultivarea mai multor legume pe care foarte mulți români le îndrăgesc și pe care le vom prezenta în rândurile de mai jos.
Înainte de cultivare
Înainte să intrăm în lista de culturi care se pretează acestui anotimp, este important să trecem în revistă câteva sfaturi generale care vor asigura succesul acestor culturi.
În primul rând, asigură-te că solarul în care vei înființa culturile este stabil, dezinfectat și asiugră toate condițiile pentru buna dezvoltare a plantelor. Pământul trebuie pregătit în prealabil, curățat de buruieni și ajutat cu îngrășpminte, astfel încât plantele să aibă parte de aportul de nutrienți optim pentru creștere și dezvoltare.
Dacă vrei să aflii mai multe detalii despre dezinfecția serelor și solariilor înainte de un nou ciclu de producție, îți recomandăm acest articol.
Printre plantele ideale pentru cultivarea în solar pe timpul toamnei se numără salatele, ceapa verde, ridichea, broccoli, dar și altele. Să le luăm pe rând…
Salata
Salata este o cultură rădăcinoasă care se dezvoltă excelent în solarii pe timpul toamnei. Temperaturile mai scăzute din exterior pot afecta dezvoltarea salatei, însă într-un mediu protejat, ea poate crește în continuare și poate fi recoltată mai târziu. Salata căpățână este preferată de majoritatea legumicultorilor, pentru că este ușor de valorificat.
Pentru a ajunge la maturitatea, cultura de salată are nevoie de circa 40-60 de zile, în funcție de soi și de condițiile de creștere.
Hectarul.ro vă recomandă semințele de salatăTouareg sau Mafalda, două soiuri ideale pentru cultivarea în solarii, având o bună toleranță la temperaturi mai scăzute. Cele două soiuri au și rezistență la atacul de afide, la virusul mozaicului salatei, precum și la mană.
Spanacul
Spanacul este o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale, iar cultura sa în sere toamna este o alegere inteligentă. Frunzele sale verzui pot fi recoltate înainte ca temperaturile să devină prea reci, asigurând o aprovizionare constantă de legume sănătoase. Spanacul preferă temperaturile mai răcoroase și se dezvoltă bine într-un mediu protejat.
Temperatura optimă de creștere este între 15-17 grade Celsius iar semințele germinează la 2-3 grade Celsius. Dacă până la venirea frigului are 3-4 frunze formate, spanacul suportă și temperaturi negative, astfel că nu trebuie să vă faceți griji în privința rezistenței acestei culturi.
Ceapa verde
Ceapa verde reprezintă o cultură populară în bucătăriile din întreaga lume, tocmai de aceea este și foarte căutată pe tot percursul anului.
Plantarea cepei verzi în spații portejate toamna permite obținerea unor tulpini lungi și suculente, iar recoltarea se face la aproximativ 50 de zile de la plantare.
Distanța ideală este de 4 centimetri între plante și 25 de centimetri între rânduri, iar cultivarea în solar este ideală pentru asigurarea unei umidități optime și protecției împotriva frigului.
Usturoiul verde
Chiar dacă poate nu este la fel de popular precum ceapa verde, usturoiul verde are un gust aromat și este bogat în substanțe benefice pentru sănătate. Condițiile de semănat și de dezvoltare sunt similare cu cele ale cepei.
Rucola
O altă cultură ideală pentru plantarea în spații protejate pe timp de toamnă și care nu pune mari probleme în ceea ce privește tehnologia de cultură este rucola. Frunzele pot fi recoltate pentru consum la 25-35 de zile de la răsărire, însă o mare atenție trebuie acordată la udare. Rucola are nevoie de un volum considerabil de apă, pentru ca frunzele să nu devină amare.
Distanța de semănat este de 15 centimetri între rânduri și 2,5 centimentri de la o plantă la alta, pe același rând.
Ridichea
Ridichea este una dintre rădăcinoasele care se pretează pentru cultivarea în spații protejate, cultura înființându-se toamna, în luna septembrie. Semințele de ridichi de lună germinează la temperaturi 15-20 de grade Celsius, iar recoltarea se face la aproximativ 30 de zile de la înființare.
Semănatul se va face în rânduri, la distanță de 10 centimetri, iar densitatea optimă este de 300-400 plante pe metru pătrat.
Ridichile sunt rezistente la frig, putând să reziste la temperaturi negative de până la -6 grade Celsius, dacă plantele sunt călite.
În ceea ce privește apa, ridichea este o plantă pretențioasă, având nevoie de o irigare constantă. Altfel, rădăcina nu va crește suficient de mare, iar gustul acesteia va fi mai iute.
Broccoli
Înființarea culturii de broccoli se face cu ajutorul răsadurilor, care trebuie transplantate în pământ atunci când plantele au dezvoltat câteva frunze adevărate.
Menținerea temperaturii potrivite în sera este crucială pentru succesul cultivării broccoliului. În general, broccoli se dezvoltă bine la temperaturi în jur de 15-20 de grade Celsius. Asigurați-vă că există o ventilație adecvată pentru a evita acumularea de umiditate și pentru a preveni apariția bolilor.
Recoltarea se face atunci când plantele ajung să aibă culoarea verde închis, iar fluorescențele au 15-20 centimetri în diametru.