pH-ul si nutritia solului din gradina ta

Daca data trecuta am vorbit despre tipurile de sol – ceea ce in mare, se rezuma la componenta acestuia – astazi avem un subiect care da de furca multora dintre cei care abia isi amenajeaza gradina. Atunci cand vorbim despre pH-ul solului, vorbim despre nutritia si fertilitatea acestuia.
pH-ul solului afecteaza cresterea plantelor, deoarece afecteaza disponibilitatea nutrientilor si mineralelor din sol, precum si cat de bine o planta poate accesa, absorbi si regla toate aceste substante. Un pH foarte ridicat sau foarte scazut al solului va duce la deficienta de nutrienti sau toxicitate, ceea ce duce inevitabil la o crestere cel putin defectuoasa a plantelor. Un pH cuprins intre 6,0 si 7,0 este ideal pentru majoritatea legumelor de gradina. Acesta este intervalul ideal atunci cand activitatea microbiana este mare si radacinile plantelor pot accesa cel mai bine nutrientii. Cu toate acestea, multe plante tolereaza o gama larga de valori ale pH-ului, iar anumite plante au preferinte specifice in acest domeniu. Totusi, pentru siguranta, solul usor acid (6,0–6,5 pH) este cel mai bun pentru majoritatea plantelor.
Si acum, sa vorbim despre nutritia solului din gradina ta.

Pentru a revizui rapid, nutrientii primari ai plantelor sunt azotul (N), fosforul (P) si potasiul (K). Pe ambalajul unui ingrasamant, veti vedea aceste trei valori separate prin liniute (N-P-K); numerele fiecarui nutrient indica procentul din greutatea neta continuta.
Azotul (N) promoveaza cresterea puternica a frunzelor si a tulpinii – cu o culoare verde inchis, asa cum e bine sa avem la broccoli, varza, verdeata si salata verde, etc. In sol, putem adauga gunoi de grajd imbatranit, ca si faina de lucerna sau alge marine, pentru a creste azotul disponibil.
Fosforul (P) promoveaza cresterea radacinilor si a plantelor timpurii, inclusiv inflorirea si dezvoltarea fructelor si formarea semintelor; este important pentru castraveti, ardei, dovlecei, rosii – sau pentru orice este comestibil si care se dezvolta dupa polenizarea unei flori. Adaugam faina de oase (cu actiune rapida) sau fosfat de roca (cu eliberare lenta) pentru a creste aportul de fosfor.
Potasiul (K) promoveaza vigoarea radacinilor plantelor, dar si rezistenta la boli si stres. Sigur ca imbunatateste si aroma, este vital pentru morcovi, ridichi, napi, ceapa si usturoi. Adaugam nisip verde, cenusa de lemn, gips sau alge pentru a creste aportul de potasiu.
Este bine de stiut ca un test de sol ne va oferi informatii despre nivelul de nutrienti disponibili. In functie de testul de sol pe care il alegem, fosforul, potasiul, magneziul si calciul sunt cei mai obisnuiti nutrienti despre care vom primi informatii. Speram ca toate aceste informatii sunt utile pentru tine, iar data viitoare vom discuta despre imbunatatirea solului din gradina de acasa.