Cultura de varza - tot ceea ce trebuie sa stii pentru a obtine o productie imbelsugata
Varza este o plantă care se dezvoltă într-un sol bogat în nutrienți și bine drenat. Aceasta are nevoie de o zonă geografică predispusă la energia solară și se poate cultiva fără probleme după legume diverse, precum: fasolea, mazărea, cartoful și chiar trifoiul etc. Specialiștii consideră că este esențial sa se efectueze o pregătire corespunzătoare a câmpului înainte de a planta semintele sau de a transplanta puieții tineri.
Fermierii care au experiență raportează că este util să cultivi solul și să aplici compost sau gunoi de grajd bine putrezit înainte de transplantare sau de însămânțare directă. În cele mai multe cazuri, varza preferă solul fertil cu un pH cuprins între 6 și 6,8. De exemplu, cultura de toamnă a verzei albe se poate face direct pe câmp, fără prea multe pretenții. Totodată, pentru a avea o cultură de varză de bună calitate trebuie să menții solul umed în mod constant.
Ar fi bine ca specialiștii să efectueze o analiză a solului înainte de plantarea verzei. Se recomandă consultarea unui inginer agronom pentru a forma un plan rațional de pregătire a terenului.
CUPRINS:
- Care sunt condițiile prielnice pentru a planta o cultură de varză?
-
Cum îngrijești corect varza?
-
Când are loc recoltarea verzei?
3.1 Cultura verzei de toamnă
3.2 Cultura verzei timpurii (în solar)
1. Care sunt condițiile prielnice pentru a planta o cultură de varză?
Varza sau Brassica Oleracea Convar Capitata este bienală, adică în primul an formează o căpățână de frunze, iar în al doilea an beneficiază de semințe și inflorescență. Întotdeauna semințele vor germina la o temperatură de 3 sau 4 grade Celsius, de aceea temperatura potrivită pentru cultura de varză se regăsește între 15-20 de grade Celsius. De asemenea, pentru plantarea de răsaduri are nevoie de multă lumină, preferând solurile care sunt fertile.
Totodată este esențial să rotești culturile și să le îngrijești corect deoarece planta poate reveni după 3 ani pe același câmp. Niciodată nu trebuie să cultivi varza după diverse crucifere, ridichi, muștar sau rapiță și întotdeauna poți să cultivi varza după trifoi, orz, orzoaică, dovlecei, fasole, mazăre, roșii sau vinete.
2. Cum îngrijești corect varza?
Chiar dacă varza este o plantă destul de tolerantă la îngheț, ea poate fi grav afectată dacă îngheață primăvară. Plantele lovite de îngheț vor produce căpățâni nedezvoltate, frunze de calitate scăzută, ceea ce slăbește calitatea și cantitatea recoltei. Specialiștii consideră că ar trebui să te concentrezi pe plantarea semințelor de varză în fereastra de timp adecvată, în funcție de momentul în care dorești să le recoltezi. De exemplu, fermierii seamănă varza de vară la mijlocul primăverii. Apoi, seamănă soiuri diverse de toamnă-iarnă la sfârșitul primăverii. În cele din urmă, varza de primăvară se seamănă în ultimele zile de vară, iar fermierii o recoltează în al doilea an.
- Rata de însămânțare: 250-400 g (9 până la 14 oz.) de semințe la hectar
- Număr de plante la hectar: 20000-40000 de plante
- 1 hectar = 2,47 acri = 10.000 de metri pătrați
- Distanța dintre răsaduri trebuie să fie 70 centimetri și de 35 de centimetri la distanța de plantare între plante pe rând; reține că aceste numere variază în funcție de dimensiunea dorită a fiecărui cap de varză. Cu cât plantele sunt mai aproape una de cealaltă, cu atât capul pe care îl produc este mai mic.
- Când varza a ajuns la maturitate ar fi bine ca irigarea să scadă deoarece agriculturii au observat că din cauza udării excesive, capete de varză pot crește prea repede și pot începe să se despartă.
- Trebuie să verifici fermitatea verzei la intervale regulate. Când ajunge la o dimensiune de 12 cm strânge ușor planta pentru a-i testa fermitatea.
3. Când are loc recoltarea verzei?
Ca regulă generală, perioada de la semănat până la transplantare variază de la 18 la 38 de zile. În majoritatea soiurilor, varza este gata pentru a fi recoltată de la 75 la 88 de zile după transplantare. Există soiuri timpurii care pot fi recoltate la 55 de zile de la transplantare. Unele soiuri târzii se maturizează la aproximativ 95-105 zile după transplantare. Timpul în care recoltezi varza depinde de soiurile diferite pe care le folosești. Există unele soiuri care trebuie să rămână în câmp sau în solarii încă câteva săptămâni după ce formează o căpățână solidă și fermă, deși alte soiuri trebuie recoltate imediat după ce ajung la maturitate.
De aceea, este important să cunoști tipurile de soiuri (folosite în special, la noi în țară):
- Varza albă Buzoiană, cu plante înalte care depășesc 60-70 de centimetri, cu o culoare verde-albăstruie și o căpățână cu o greutate de peste 2 kilograme.
- Varza albă Ditmark este extrem de gustoasă, de obicei plantându-se în perioada martie-aprilie, în perioada primăverii
- Varza Măgura are frunze fine, fiind mai mult prezentă în zona de sud a țării
- Varza albă Beauty Ball
- Varza albă Delight Ball
- Varza albă Silvana este specifică în nordul României, iar producția sa depășește 65 de tone de hectar

3.1 Cultivarea verzei de toamnă
Solul pe care pregătești varza trebuie să fie de bună calitate, de aceea semănatul verzei toamna are nevoie de un pământ mărunțit foarte bine. Fermierii cunosc acest truc și arează pământul înainte de plantare. Pentru ca solul să fie bine hrănit utilizează îngrășământ natural. Perioada de plantare a verzei de toamnă începe de la sfârșitul lunii mai, până la mijlocul verii, la final de iulie. Germinația se va produce mult mai repede dacă temperaturile ajung la 20 de grade, iar în ceea ce privește lumina cultura verzei toamna nu este extrem de pretențioasă. Umiditatea ar trebui crescută, până la 70%, iar solul de această dată este indicat să rețină apă.
3.2. Cultivarea verzei timpurii și extratimpurii (în solar)
Solul pe care se pregătește varza trebuie să înregistreze cel puțin 8 grade Celsius și să nu dea înghețul. Varza timpurie ar trebui plantată în luna martie, cel târziu în luna aprilie. Poți folosi tratamente pentru sol eco și îngrășăminte granulate la aproximativ o lună după procesul de plantare. Umiditatea și de această dată trebuie să fie crescută.
Mai mult, cultura de varză extratimpurie în solar are nevoie de fertilizare a solului cu fosfor, potasiu și azot, de data aceasta alegând să cultivi varza (în seră) între lunile de toamnă octombrie și noiembrie. De asemenea, varza se poate semăna în alveole, iar vârsta răsadurilor la plantare este de maximum 60 de zile.
În concluzie, deși tot acest proces de cultivare a verzei pare dificil, cu experiență și cu ajutorul profesioniștilor poți să mărești cantitatea de producție și calitatea acesteia.
Sursă foto: Shutterstock.com