Când se recoltează sfecla roșie - informații utile de la plantare până la consum + sfaturi și recomandări practice
08.02.2024 in LegumeFermierii și gospodarii care au ca obiective principale obținerea unor culturi de calitate și maximizarea productivității terenului cultivat vor obține un randament crescut de fiecare dată dacă dețin câteva cunoștințe generale de bază despre acest subiect. În acest articol vei descoperi numeroase informații utile despre cultura de sfeclă, când se plantează, unde se plantează, cum se îngrijește, cum se combat bolile și dăunătorii, precum și alte sfaturi și recomandări utile pentru a obține producții de calitate.
Cuprins:
- Plantarea sfeclei roșii și alte informații generale despre culturi – ce trebuie să știi?
- Plantare sfeclă roșie - cum se plantează + cum se combat bolile și dăunătorii?
- Cultivarea sfeclei roșii - sfaturi și recomandări utile pentru păstrarea în condiții optime până la consum
1. Plantarea sfeclei roșii și alte informații generale despre culturi – ce trebuie să știi?
Poza de pe Freepik.com
Pentru început, este important să știi câteva informații despre culturi, plantare, condiții optime de creștere și dezvoltare.
De ce se cultivă sfecla roșie?
Această plantă se cultivă pentru consum sau în scop furajer. Astfel, se formează rădăcina tuberizată, care capătă culoarea roșie și diferite forme, în funcție de specie. Sfecla roșie cu forma rotundă este excelentă pentru consum, are un gust dulce-acrișor și este foarte sănătoasă. Conținutul de acizi organici, glucide, protide, săruri minerale (Ca, Fe, K, P) și vitamine (B1, B2, C, PP) o recomandă pentru a fi inclusă în alimentație și consumată frecvent pentru un stil de viață sănătos.
Există mai multe forme de rădăcină de sfeclă roșie, mai precis:
- sferică;
- sferic turtită;
- conică alungită.
Culoarea rădăcinilor este, în general, roșie violacee, aceasta putând varia în funcție de soi și nivelul temperaturii. Dacă secționezi transversal sfecla roșie vei observa cercuri concentrice roșii, care alternează cu cercuri de diferite nuanțe. Calitatea sfeclei este determinată prin simpla observare a cercurilor concentrice; astfel, o sfeclă de calitate are puține cercuri deschise la culoare și predomină culoarea roșie violacee.
Când te orientezi la sfecla roșie cu plantare timpurie este necesar să ai deja terenul pregătit din toamnă. Dacă vrei să o plantezi în culturi succesive, te poți ocupa de acest aspect și după cultivarea roșiilor, vinetelor, ardeilor, castraveților sau cepei și verdețurilor.
Ce trebuie să știi înaintea plantării sfeclei roșii?
Pentru început, este cazul să te gândești la pregătirea terenului în vederea plantării în condiții optime. Deoarece factorii de mediu influențează, în mare măsură, cultura sfeclei este recomandat să ții cont de: culturile premergătoare, fertilizarea terenului și erbicidarea acestuia înainte de plantare. Astfel, înaintea plantării trebuie să pregătești foarte bine terenul atât în toamnă, cât și în primăvară. Toamna se recomandă aplicarea îngrășămintelor cu fosfor și potasiu, iar primăvara îngrășămintele pe bază de azot pentru a obține rezultate optime.
Când se poate planta sfecla roșie?
Semănatul unor semințe hobby de sfeclă roșie se realizează la începutul lunii aprilie, când în sol este temperatură de 8-10 grade, pentru obținerea unor culturi timpurii sau în luna iunie, pentru păstrarea sfeclei roșii în anotimpul rece. Germinarea semințelor are loc la temperatura de 15-20 de grade. În consecință, sunt absolut necesare sisteme complete de irigare pentru menținerea umidității optime a solului pe perioada anotimpului cald, prin udări frecvente. Fiind o plantă de zi lungă, sfecla roșie preferă 8-10 ore de lumină pe zi pentru a crește și a se dezvolta în condiții optime.
Se recomandă cultivarea sfeclei roșii înainte de primul îngheț (octombrie- noiembrie), în cazul culturilor târzii. În acest caz vei putea obține randament maxim și te vei bucura de o producție de calitate întreaga iarnă.
Solurile preferate de sfecla roșie sunt cele bogate în potasiu și humus, cu textură mijlocie, motiv pentru care se realizează îmbunătățirea calității acestuia dacă este necesar. Gunoiul de grajd descompus se aplică în anul cultivării, prin încorporarea adâncă a acestuia.
Astfel, influențarea favorabilă a culturii este asigurată și productivitatea crește pe măsura grijii pe care o acorzi de la plantare până la cultivare.
Există mai multe tipuri de culturi, mai precis:
- timpurii (70-80 de zile de la plantare), pentru consum în timpul verii
- semitimpurii (80-90 de zile de la plantare), pentru consum pe timpul toamnei
- semi târzii (90-100 de zile de la plantare), pentru consum pe timpul iernii și nu numai.
Semănarea direct în câmp a semințelor de sfeclă roșie este cea mai practicată metodă, dacă se respectă condițiile optime de creștere și dezvoltare a plantelor.
Culturile premergătoare cele mai potrivite sunt:
- ardeii;
- tomatele;
- vinetele;
- castraveții;
- varza;
- ceapa;
- mazărea verde.
Fie că o cultivi pentru a obține rădăcini pe timpul verii, fie că vrei să ai sfeclă roșie toată iarna este important să pregătești foarte bine solul, să-l îmbogățești cu sărurile minerale de care are nevoie în fiecare anotimp și să îngrijești cultura cu multă atenție.
2. Plantare sfeclă roșie - cum se plantează + cum se combat bolile și dăunătorii?
Când te hotărăști să plantezi sfeclă roșie este important să ții cont de recomandările specialiștilor cu privire la: pregătirea solului, culturile preemergente, eliberarea solului și erbicidarea acestuia, semănare, udare, îngrijirea plantelor, prevenirea bolilor și dăunătorilor, cultivare, tratamente postemergente. Folosește erbicide pentru cultura de sfeclă roșie care te ajută să menții terenul liber de buruieni pentru o perioadă îndelungată. Când solul este pregătit pentru semănat te poți ocupa de plantare în condiții optime, în funcție de perioada aleasă pentru culturi (timpurii, semitimpurii sau semi târzii).
Cum se plantează sfecla roșie în grădină? Iată condițiile optime de plantare!
- Semănarea se realizează la adâncimea de 2-4 centimetri în sol; pentru realizarea acțiunii de semănare a sfeclei roșii se pot folosi mijloace mecanizate sau unelte manuale de grădină, formând trei rânduri la un metru, pe fiecare brazdă (pe terenul modelat mecanizat) sau la 40 de centimetri (pe terenul săpat manual).
- Prășitul mecanic este ideal pentru întreținerea culturii, mai ales dacă folosești motosape și motocultoare pentru a-ți ușura munca după semănatul sfeclei roșii.
- Se răresc plantele pe rând lasând 12-14 centimetri de la una la alta.
- Irigarea se realizează periodic, fiind nevoie de minim 5 udări până la recoltare.
- Fertilizarea se realizează de două ori după plantare, când răsar plantele și o dată la o lună de la plantare cu regulator de creștere pentru cultura de sfeclă roșie și îngrășământ foliar pentru sfeclă roșie.
- Dacă este cazul se folosesc biostimulatori eco pentru cultura de sfeclă roșie în vederea susținerii unei agriculturi ecologice.
- Achiziționează fungicide pentru sfeclă roșie și insecticide eficiente pentru combaterea bolilor și dăunătorilor, în vederea obținerii unor producții de calitate superioară.
Pentru întreținerea culturii de sfeclă roșie este recomandat să prășești în mod mecanizat de 3 ori și manual de 2 ori, în timp ce irigi de 4-5 ori și fertilizezi de 2 ori, în special cu îngrășăminte pe bază de azot și fosfor. Eliberarea de buruieni trebuie să fi fost efectuată înainte de semănat (preemergent) sau după cultivare (postemergent), pentru a obține randament maxim în agricultură.
Ce boli pot apărea la sfecla roșie și cum le poți combate?
- Pătarea frunzelor sau Cercosporioza (Cercospora beticola)
Aceasta apare pe frunze și pețiol, prin formarea unor pete brune cenușii de formă rotundă, care pot usca tot limbul dacă nu se acționează rapid prin stropire cu soluțiile recomandate de specialiștii fitoterapeuți. Cele mai eficiente măsuri de prevenire sunt: utilizarea unor semințe de calitate, rotația culturilor și igiena acestora.
- Făinarea părților aeriene (Erysiphe betae)
Această boală apare prin formarea unei pâsle ca de praf, de culoare albă, pe toate părțile aeriene ale plantei: frunze, flori, lujeri floriferi și glomerule. Aceste organe atacate se pot îngălbeni și usca în totalitate dacă nu se acționează la timp cu folosirea fungicidelor corespunzătoare, conform recomandărilor specialiștilor. Prevenirea apariției acestei boli se poate realiza prin: plantarea unor specii rezistente, igiena culturilor și utilizarea echilibrată a îngrășămintelor chimice.
- Putregaiul inimii sfeclei (Pleospora betae)
Această boală se manifestă prin apariția pe frunze, pe rădăcini, în centrul rozetei sau pe tulpină a unor pete brune care pot duce la putrezirea întregii plante dacă nu se acționează rapid. Astfel, se pot utiliza cu succes următoarele metode de prevenire: prevenirea secetei prin udare rațională, eliminarea frunzelor atacate, înlăturarea rapidă a rădăcinilor infectate și semănarea cât mai devreme a semințelor profesionale.
Cum poți combate dăunătorii sfeclei roșii?
- Gărgărița sfeclei, care iernează în sol și poate apărea primăvara în aprilie are o generație de 3 ani. De aceea, acest dăunător poate reteza plantele de la colet și se poate combate chimic, prin tratamente repetate conform recomandărilor specialiștilor fitoterapeuți.
- Puricele sfeclei, care iernează în sol și are 2-3 generații pe an poate apărea în luna aprilie, de sub alte culturi, pentru a ataca și culturile de sfeclă roșie. Măsurile de prevenire cele mai eficiente constau în eliminarea buruienilor din culturi înainte cu 2-3 săptămâni de semănat, semănarea unor semințe de calitate și igiena permanentă a culturilor.
Când se realizează recoltarea sfeclei roșii?
Recoltarea din culturile timpurii și semitimpurii de sfeclă roșie se realizează eșalonat, începând din vară, din luna iunie sau iulie. Astfel, se scot rădăcinile când au minim 3 centimetri la colet (zona de formare a frunzelor), în mod manual, prin smulgerea din pământ.
Pentru culturile semitârzii recoltarea se efectuează în lunile octombrie-noiembrie, înainte de căderea primei brume. În acest caz recoltarea se realizează manual sau mecanizat, în mod integral, prin dislocarea rădăcinilor și smulgerea acestora din sol.
Rădăcinile recoltate se curăță de pământ și frunze, se lasă pe sol 2-3 zile în grămezi, după care se sortează și se ambalează în lădițe.
3. Cultivarea sfeclei roșii - sfaturi și recomandări utile pentru păstrarea în condiții optime până la consum
Cultivarea sfeclei roșii în grădină este o adevărată provocare pentru micii fermieri, deoarece această plantă are nevoie de îngrijire și de condiții de mediu propice creșterii și dezvoltării optime. Astfel, sfecla roșie de la semănare până la cultivare necesită un teren bine pregătit în zone însorite, udări regulate, mai ales culturile semitârzii, care cresc și se dezvoltă în anotimpul cald, stropiri la nevoie și folosirea metodelor de prevenire și combatere a bolilor și dăunătorilor.
Pentru cultivarea sfeclei roșii în grădină se pregătesc lăzile de mărimi medii, în vederea păstrării acesteia pe o perioadă cât mai îndelungată.
Semănarea de sfeclă roșie în iunie pentru culturile semitârzii presupune îngrijire și întreținere ca și cea din culturile semitimpurii. Astfel, în octombrie-noiembrie, înainte de a începe să înghețe solul, se recoltează întreaga cultură de sfeclă roșie.Cu alte cuvinte, în funcție de perioada de plantare sfeclă roșie vei beneficia de această legumă sănătoasă pe tot parcursul anului.
Sfaturi și recomandări pentru recoltarea sfeclei roșii în condiții optime:
- după 60–140 de zile de la răsărirea plantei;
- când rădăcina a atins dimensiunea dorită, în funcție de specie;
- prin dislocare și smulgere din pământ;
- se elimină pământul și frunzele;
- se sortează;
- se așează în lădițe, în funcție de mărime, soi sau calitate;
- se păstrează în spații răcoroase, bine aerisite, în condiții normale de umiditate.
Păstrarea rădăcinilor de sfeclă roșie se poate realiza atât în beciuri reci, cât și în frigider, după curățare și uscare prealabilă. Pentru păstrarea pe o perioadă mai îndelungată se recomandă congelarea sau conservarea sfeclei roșii. Astfel, există o serie de metode de conservare, care mai de care mai eficiente. În funcție de preparatele în care vrei să o incluzi, sfecla roșie se poate utiliza cu succes și în urma conservării.
Prin urmare, dacă vrei să cultivi sfeclă roșie, ține cont de informațiile utile menționate și de recomandările specialiștilor în horticultură pentru a obține producții de calitate și a beneficia de această legumă sănătoasă pe tot parcursul anului.