După ce culegi roadele toamnei și ți se umple cămara sau beciul cu provizii pentru cel puțin un an, în sezonul rece este momentul să guști din fiecare alături de familie sau prieteni. Dacă vinul a stat din fermentat și s-a limpezit, te poți gândi deja să-l deguști și să-l tragi în vase mai mici sau în sticle. Când vremea începe să se răcească și virozele își fac simțită prezența printre persoanele cunoscute, ai la dispoziție un remediu cât se poate de eficient: vinul fiert cu diferite arome și fructe, după gust. În mod special, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, dar și în celelalte weekenduri de iarnă când se adună la masă toată familia, vinul fiert este vedeta incontestabilă.
Istoria vinului: o călătorie lungă și frumoasă a unei băuturi care îi bucură și în zilele noastre pe oameni cu aromele sale
06.12.2023 in Vinificatie (Oenologie)Vinul este o băutură alcoolică obținută prin fermentarea sucului de struguri, fiind apreciată de secole pentru gustul său distinct și varietatea sa. Există două tipuri principale de vin, și anume vin roșu, obținut din struguri roșii, și vin alb, obținut din struguri albi sau roșii cu coaja eliminată. Obținerea vinului include atât procesul de fermentare al zaharurilor din struguri în alcool, sub acțiunea drojdiilor, cât și dezvoltarea aromelor în timpul acestui proces. Acesta prezintă o gamă variată de beneficii, fiind apreciat pentru gustul său complex, care variază în funcție de tipul de struguri, regiunea de proveniență și metoda de producție. De asemenea, vinul, în special cel roșu, conține antioxidanți, precum resveratrolul, care au diverse beneficii pentru sănătate, printre care se numără faptul că pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la reducerea riscului de boli cardiovasculare
Ghidul vinificatorului – Cum să obții un vin de calitate în sezonul rece
10.11.2023 in Vinificatie (Oenologie)Vinul este o băutură vie, rafinată, cu o istorie bogată și apreciată de oameni din întreaga lume. Totuși, în ciuda caracteristicilor care îl înnobilează, vinul poate fi produs și acasă, de către orice gospodar iscusit, iar producerea lui poate fi o experiență plină de satisfacție.
Viticultura - ce înseamnă, care sunt țările în care se practică, cum se desfășoară în Europa în general și în România în special
21.08.2023 in Vinificatie (Oenologie)În ultima vreme, de când se acordă o atenție deosebită mediului înconjurător, se vorbește din ce în ce mai mult despre agricultura ecologică. Cu alte cuvinte, termenul „organic” a început să fie folosit tot mai mult de la începutul secolului XXI în toate ramurile agriculturii. În viticultură se cultivă permanent suprafețe întregi cu viță de vie ecologică și rezultatele sunt optime ori de câte ori se respectă principiile agriculturii de acest tip. În acest articol, vei putea descoperi detalii despre viticultură, în ce țări se practică și cum se desfășoară în Europa sau chiar în România.
Depozitarea vinului – Sfaturi profesionale pentru colecționari și cunoscători
24.07.2023 in Vinificatie (Oenologie)Se spune că vinul devine mai calitativ odată cu trecerea anilor, dar prea puține persoane știu că savoarea este influențată de calitatea mediului în care a fost păstrată licoarea. Condițiile optime privind depozitarea vinului urmează o serie de reguli precise care implică tipul recipientului, dopul, lumina, nivelul de umiditate și temperatura spațiului în care este conservată băutura.
Tipuri de vin – Soiuri de struguri pe care le poți cultiva ușor în grădină
24.07.2023 in Vinificatie (Oenologie)Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi din lume. Sortimentele diverse, aromele care se pretează și celor mai exigente gusturi, faptul că pot fi asociate unei game foarte mari de mâncăruri, precum și că poate fi consumat atât de femei, cât și de bărbați fac din el și una dintre cele mai iubite licori din lume. Deși multe dintre soiurile de struguri din care se obține sunt cultivate pe domenii vaste, aceasta este o îndeletnicire sau chiar un hobby de care te poți ocupa și acasă, dacă ai o curte, o grădină sau orice alt spațiu suficient de mare.
Cum să ai o viță de vie sănătoasă și productivă
06.07.2023 in Vinificatie (Oenologie)Cultivată încă de acum mii de ani, vița de vie este una dintre cele mai importante culturi din industria agroalimentară mondială, iar roadele pe care le oferă reprezintă unul dintre fructele preferate ale oamenilor de pe întreaga planetă. Fie că vorbim despre consumul strugurilor în stare proaspătă, sau sub formă de sucuri și vinuri, aceste fructe își fac adesea loc în alimentația noastră.
Cum se face vinul – află care sunt etapele de preparare pentru a produce această băutură ca la carte
29.06.2023 in Vinificatie (Oenologie)Vinul a fost prețuit timp de secole, fiind considerat un adevărat simbol al rafinamentului, al sărbătorii și al culturii. Istoria sa bogată și aromele diverse fac din el o băutură iubită și apreciată de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, te-ai gândit cum ar fi să produci de unul singur această băutură atât de apreciată? Parcurgând acest articol, vei putea descoperi modul de preparare adaptat în funcție de diversele sortimente de vin, precum și secretele din spatele acestui elixir atemporal, cunoscute de cei mai cunoscuți oenologi