Cultivarea prazului - informații utile despre plantare și îngrijire în condiții optime + combaterea eficientă a bolilor și dăunătorilor din culturile de praz
29.06.2023 in PrazAceastă legumă, care este populară în România și mai ales în Oltenia, este foarte des cultivată și utilizată în prepararea diferitelor meniuri sau ca atare. Prazul este originar din zona Mediteraneană și face parte din aceeași familie botanică în care se află ceapa și usturoiul. Deoarece s-a aclimatizat în țara noastră și se cultivă din ce în ce mai frecvent este necesar să știi toate detaliile despre locul, momentul și modul de plantare și îngrijire. Mai mult, în următorul articol vei descoperi informații utile despre perioada în care se recoltează prazul, precum și care sunt condițiile ideale de păstrare în vederea utilizării eficiente.
Cuprins.
- Cultivarea prazului - informații generale despre cultura de praz + cum se îngrijește în condiții optime
- Plantare de praz - unde, când și cum se plantează în mod eficient prazul
- Când se recoltează prazul și care sunt condițiile ideale de păstrare
- Cultivarea prazului în grădină - modalități de combatere a bolilor și dăunătorilor din culturile de praz
1. Cultivarea prazului - informații generale despre cultura de praz + cum se îngrijește în condiții optime
Când se vorbește despre praz cu cultivare în România și în special în Oltenia se asociază cu Nea Marin Miliardarul- personaj jucat de actorul amza Pellea cu atât talent în arta actoriei. De aici până la consumul prazului sunt necesare niște informații esențiale în vederea obținerii unor culturi cu rezultate optime.
Denumirea populară a prazului, în funcție de diferitele zone ale țării, mai este:
- praj;
- coada vacii (datorită lungimii sale);
- ceapa blândă;
- hajima.
În țările de origine (Iran, Portugalia sau Nordul Africii) prazul crește spontan încă din Antichitate. În România se cultivă în grădinile fermierilor sau în marile bazine unde se practică legumicultura din Banat, Depresiunea Transilvaniei și Oltenia.
Dintre sortimentele de soiuri și hibrizi ai prazului se numără:
- Bulgaarse Reuzen- Lincoln;
- Galvani;
- Stricker F1;
- Pancho;
- Volta;
- Varna;
- Porbella.
Când te gândești la cultivarea de praz în grădină este important să cunoști factorii limitativi care sunt decisivi în vederea obținerii unor rezultate optime:
1. Față de temperatură sau condițiile climatice prazul este mai puțin sensibil și suportă temperaturi între 4 și 28 de grade.
2. Față de lumina este destul de sensibil deoarece este o legume de zi lungă (circa 14 ore) pentru a crește și a se dezvolta în condiții optime.
3. Față de umiditate sau apă prazul are o sensibilitate deosebită, motiv pentru care acesta preferă solurile reavene sau umede.
4. Cerințele prazului față de sol sunt, de asemenea, destul de ridicate. Solurile preferate pentru praz sunt cele luto-nisipoase, lutoase, nisipoase, aluviale (din lunca râurilor).
Specie ierboasă bianuală, prazul înflorește și fructifică în al doilea an. Astfel, îngroșarea tulpinii conduce la creșterea acesteia atât în sol, cât și la suprafață. Desigur, în sol este albă sau o nuanță deschisă de verde, deoarece este lipsită de soare, care asigură dezvoltarea clorofilei. Atât tulpina falsă formată din frunze mai dense, cât și frunzele prazului sunt comestibile și foarte valoroase datorită vitaminelor și mineralelor pe care le au în compoziție.
Deși se cultivă mai mult în câmp, prazul se poate cultiva cu succes și în spații protejate: sere sau solarii.
Există două moduri de înmulțire a prazului:
- prin semănare de semințe Hobby de praz în lunile martie-aprilie;
- prin răsad în lunile iulie- august.
Fructul care se formează în primul an conține 5-6 semințe mici, tetraedrice, negre. Acestea se seamănă până la jumătatea lunii aprilie.
După circa 10 zile de la semănare semințele germinează și de la 3-4 grade până la 20 de grade se formează răsadurile în aproximativ 31 de zile.
Răsadurile se pot repica atât în câmp, cât și în spații protejate cu îndeplinirea condițiilor de creștere și dezvoltare, în funcție de factorii limitativi enumerați.
După 70-120 de zile de la plantarea răsadurilor prazul se poate recolta. Acesta este foarte căutat pentru a fi folosit în diferite preparate culinare.
Datorită proprietăților sale miraculoase, prazul se consumă atât simplu, cât și gătit, deoarece conține fibre, vitamine și minerale indispensabile pentru sănătate. Cu toate acestea, aportul caloric este scăzut, motiv pentru care prazul se poate utiliza în curele de slăbire.
2. Plantare de praz - unde, când și cum se plantează în mod eficient prazul
Plantarea prazului presupune respectarea condițiilor de mediu sau pedo climatice. Astfel, știind că este o plantă iubitoare de apă se are în vedere utilizarea unor sisteme complete de irigare. Dacă apa este în exces pot apărea boli de sol și se utilizează cu succes fungicide care combat sau stopează în mod eficient aceste probleme. Se folosesc cu succes și erbicide dacă se respectă recomandările specialiștilor și indicațiile de pe ambalaj. Pentru o dezvoltare optimă se recomandă și regulator de creștere pentru cultura de praz. Când frunzele se formează și devin late se utilizează îngrășământ foliar pentru o creștere ideală.
De fiecare dată când utilizezi biostimulatori eco pentru cultura de praz trebuie să respecți recomandările specialiștilor în horticultură și instrucțiunile de utilizare ale acestora.
Iată cum se realizează înființarea culturii de praz sau cum se plantează prazul:
- Prin semințe
În acest caz există două variante de plantare:
- plantare direct în câmp a semințelor, în lunile mai-iunie;
- plantare pentru a obține răsaduri, în lunile martie-aprilie.
La temperatura de 3-4 grade semințele încep să germineze cu aproximație după 10 zile de la semănat. Pragul minim pentru îngheț este de -5 grade. La temperaturi de până la 20 de grade se dezvoltă micile plante și, după circa 31 de zile, se pot scoate răsadurile
- Prin repicarea sau plantarea răsadurilor
În acest caz se scot cu grijă răsadurile și se pregătesc pentru plantat. Acestea se fasonează, adică rădăcinile se scurtează și frunzele se scurtează pentru o creștere eficientă. Se alege un sol cu pH cuprins între 6 și 7, însă prazul se poate dezvolta foarte bine și în soluri cu pH cuprins între 5,5 și 7,5.
Distanța de plantare pentru praz când vine vorba de răsaduri este de 10 cm între plante pe rând și aproximativ 0,5-0,9 m între rânduri.
Pentru cultura de praz de la plantare până la cultivare irigarea culturilor prin aspersie este ideală și determină obținerea unor rezultate optime. Dacă umiditatea solului este în exces pot apărea bolile și se pot dezvolta diferiți dăunători de sol sau de culturi.
De la plantare până la cultivare sunt necesare circa 4-5 luni sau 120-150 de zile. Când încep să se dezvolte plantele se formează mușuroaie de pământ pentru acoperirea falsei tulpini. Astfel, frunzele care rămân în pământ și se compactează vor avea culoarea albă sau verde deschis și cele de la suprafață vor rămâne verde intens.
Solurile preferate sunt atât cele luto-nisipoase, cât și cele aluviale, însă la plantarea răsadului de praz este nevoie de materii organice în vederea creșterii și dezvoltării optime a plantelor tinere. Fertilizarea solului este ideală, mai ales dacă se efectuează din toamnă, cu gunoi de grajd, fertilizanți și biostimulatori care asigură un plus de vitalitate și rezistență la boli și dăunători.
3. Când se recoltează prazul și care sunt condițiile ideale de păstrare
După plantare, prazul are nevoie de aproximativ 4-5 luni până la cultivare. Când plantele ating o înălțime de circa 50-90 cm sau mai mult se poate recolta prin smulgere sau cu ajutorul cazmalei. Dacă prazul a fost semănat la adâncime pot exista două riscuri. putrezirea rădăcinii și ruperea falsei tulpini la smulgerea din pământ.
Deoarece este bogat în vitaminele B6, C, PP și în magneziu prazul este consumat cu succes de către iubitorii unei alimentații sănătoase. Mai mult, această legumă care are și rol medicinal poate fi utilizată în curele de slăbire datorită proprietăților sale laxative. Specialiștii îl recomandă grație proprietăților sale antiseptice și bacteriostatice.
Cum să păstrezi prazul în condiții optime? Iată modul ideal de depozitare!
- În spații frigorifice- 7 zile;
- În congelator se poate păstra 6-12 luni;
- În lăzi cu nisip se poate păstra aproximativ 6 luni;
După scurtarea frunzelor prazul se pune în poziție oblică într-un șanț în care se adaugă nisip. În acest mod se poate păstra peste iarnă și consuma până la înființarea viitoarei culturi sau mai mult timp.
Specialiștii recomandă rotația culturilor. Ce presupune aceasta? La 2-4 ani se schimbă locurile de plantare ale diferitelor legume între ele. Pentru praz este ideală rotația culturilor la 4 ani pentru a obține rezultate optime.
Care sunt culturile premergătoare ideale? Iată ce poți cultiva înainte de praz!
Fie când se rotesc culturile, fie când se înființează, este recomandat să ții cont de ce culturi au fost înainte. Astfel, este ideal să se cultive praz după una din următoarele culturi:
- Cartoful;
- Tomatele;
- Vinetele;
- Ardeii;
- Castraveții;
- Fasolea;
- Mazărea;
- Dovleceii;
- Conopida;
- Varza.
Dacă ții cont de cerințele pieței este important să înființezi la timp cultura de praz și să respecți toate etapele conform recomandărilor și instrucțiunilor cu privire la agricultura ecologică.
De la consumul în stare crudă, când plantele sunt de dimensiuni reduse până la prepararea termică prazul este un aliment și un medicament excelent.
4. Cultivarea prazului în grădină - modalități de combatere a bolilor și dăunătorilor din culturile de praz
Cum se combat bolile și dăunătorii prazului? Iată recomandările practice și utile!
- Bolile foliare (mana, rugina, alternarioza, pătarea purpurie sau viroze) se pot combate cu biofungicide;
- Bolile solului sau din depozit (putregaiul alb al bulbilor, putregaiul cenușiu al bulbilor sau fuzarioza) se pot combate tot cu aceste fungicide ecologice;
- Dăunătorii prazului, precum nematodul tulpinilor sau tripsul comun se pot combate cu succes folosind bioinsecticide care sunt prietenoase cu mediul și ajută la practicarea agriculturii ecologice.;
Când vine vorba de erbicidare se ține cont de faptul că această operațiune se realizează doar înainte sau imediat după semănarea prazului.
Când este momentul de recoltarea prazului, adică după 120-150 de zile de la semănat se ține cont de cerințele acestuia și de nevoile consumatorilor. Prazul poate fi cultivat și în prima parte a anotimpului rece.
Dacă se înființează cultura în spații protejate se poate alege orice perioadă din an, însă cu respectarea cerințelor prazului față de factorii de mediu, condiții optime de sol și umiditate.
Toate sfaturile și recomandările specialiștilor și ale fermierilor cu experiență sunt foarte importante când vrei să înființezi o cultură de praz în câmp sau în solar.
Alături de cultura de praz poți înființa cu succes și alte culturi dacă acestea au aceleași pretenții față de factorii pedo climatici. Când practici agricultura ecologică este ideal să cultivi tot ce se poate în microfermă sau grădină, în câmp sau în spații protejate.
O rezervă de legume proaspete pentru anotimpul rece este ideală în vederea menținerii imunității organismului prin adoptarea unei alimentații corecte și sănătoase. Alături de celelalte legume verzi și nu numai prazul este un adevărat izvor de sănătate.
Așadar, dacă vrei să cultivi praz ține cont de recomandările menționate în acest articol și vei obține rezultate optime de fiecare dată.
Sursă foto: pexels.com