Vin fiert - cum se face, pentru ce este bun, cât alcool are, sfaturi și recomandări utile pentru preparare
16.01.2024 in Vinificatie (Oenologie)După ce culegi roadele toamnei și ți se umple cămara sau beciul cu provizii pentru cel puțin un an, în sezonul rece este momentul să guști din fiecare alături de familie sau prieteni. Dacă vinul a stat din fermentat și s-a limpezit, te poți gândi deja să-l deguști și să-l tragi în vase mai mici sau în sticle. Când vremea începe să se răcească și virozele își fac simțită prezența printre persoanele cunoscute, ai la dispoziție un remediu cât se poate de eficient: vinul fiert cu diferite arome și fructe, după gust. În mod special, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, dar și în celelalte weekenduri de iarnă când se adună la masă toată familia, vinul fiert este vedeta incontestabilă.
Dacă vrei să afli detalii despre modul de preparare, utilitatea vinului fiert, gradul de alcoolizare, sfaturi și recomandări practice, vei descoperi în continuare tot ce te interesează pentru a apela la acest aliment-remediu naturist.
Cuprins:
- Vin fiert - cum se face (rețete), ce conține și pentru ce este bun
- Cât timp fierbe vinul, cât alcool are + sfaturi și recomandări utile în vinificație
1. Vin fiert - cum se face (rețete), ce conține și pentru ce este bun
Dacă vrei să știi cum se face vinul fiert pentru a obține rezultate optime este important să cunoști câteva informații utile despre lichidul lui Bachus. Încă din Evul Mediu se consuma vinul cu mirodenii, fără a fi încălzit, în țările din Nordul și Centrul Europei. În Roma Antică s-a inventat o rețetă asemănătoare celei de astăzi, în care ingredientele principale erau vinul roșu și condimentele numite galangal.
În țările nordice se organizează și astăzi Târguri de Crăciun sau Festivaluri în piețe cu această băutură tradițională. Vinul fiert mai poartă denumirea de izvar sau glogg, în funcție de zonă. Deoarece vinul fiert are alcool și persoanele care doresc să-l consume sunt de diferite vârste, s-au adaptat diverse rețete pentru a veni în întâmpinarea acestora.
Ingredientul de bază este vinul roșu, însă plantele condimentare și aromatice îi dau plusvaloare acestui preparat fierbinte. Specialiștii în vinificație au descoperit că fructele adăugate în vinul fiert nu numai că îl aromatizează, ci și absorb o parte din alcool. Deoarece această băutură alcoolică este încălzită până la 75-80 de grade, condimentele și mirodeniile își vor dezvolta uleiurile volatile la această temperatură ridicată și rezultatul final este excelent. Îndulcit cu zahăr sau miere, aromatizat cu scorțișoară, cuișoare și piper, vinul fiert se amestecă și cu felii de fructe precum: mere, portocale, mandarine, dar și nuci. De exemplu, când consumi un vin fiert cu portocală simți atât gustul dulce-acrișor al lichidului roșu, cât și aroma mediteraneană care îți răsfață papilele gustative.
Când vine vorba de o rețetă de vin fiert cu rom sau coniac, va crește gradul de alcool. În unele țări nordice se consumă vinul fiert cu peste 7% alcool, însă la noi se practică diferite rețete adaptate nevoilor fiecărei grupe de vârstă. În sezonul rece este deosebit de valoros acest remediu naturist sau aliment, mai ales dacă este consumat în cantități moderate.
Rețeta de vin fiert cuprinde două metode principale de preparare:
- Vin fiert cu apă
Această rețetă este destul de versatilă, în funcție de diferite criterii:
- Gradul de alcoolizare al vinului
- Dorințele consumatorilor
Regulile de bază pentru a prepara această rețetă sunt următoarele:
- Se pune apa (circa 20% din cantitatea totală) cu zahărul sau mierea la fiert;
- Se adaugă condimentele și mirodeniile când clocotește apa; astfel, se vor dezvolta uleiurile esențiale și volatile în apa fierbinte;
- Se toarnă vinul peste apa clocotită și se încălzește până se formează o spumă albă, fără să dea în clocot;
- Se adaugă felii de fructe, după gust; acestea vor aromatiza vinul fiert și vor absorbi alcoolul în exces.
- Vin fiert fără apă
Această rețetă este destul de practicată, prin încălzirea vinului îndulcit cu zahăr sau miere până la aproximativ 80 de grade, fără să dea în clocot. De asemenea, se aromatizează și se condimentează după gust. În cazul în care acestea dă în clocot, se obține vin fiert cu alcool mai puțin și calitatea poate să scadă, modificându-și gustul. De aceea, când începe să se risipească spuma albă de deasupra vinului, acesta se oprește din fiert.
Rețeta de vin fiert cu scorțișoară este cea mai practicată în țara noastră. Pentru aceasta, poți folosi atât batoane de scorțișoară, cât și câteva cuișoare. În plus, dacă adaugi felii de portocale, mandarine și mere vei obține un gust și o aromă de zile mari. Acestea îți vor încânta simțurile și vor fi un ajutor de nădejde în combaterea răcelilor în sezonul rece. De sărbători este o adevărată tradiție să găsești, la târguri sau în casele oamenilor, vin fiert aromat și îmbogățit cu fructe proaspete.
De asemenea, când simți că ai nasul înfundat, poți apela cu încredere la o rețetă de vin fiert pentru răceală încă de la primele simptome!
Cum se face vinul fiert? Iată o metodă simplă!
Dacă ai în beci un vin roșu care a stat din fermentat, este momentul să te răsfeți cu o băutură caldă care te va ajuta să previi răceala și să te simți bine alături de familie sau prieteni. Înainte de a pune vasul cu vin la fiert, este bine să pregătești condimentele, mirodeniile și fructele. Dacă ai în casă scorțișoară, cuișoare, anason stelat, piper, ghimbir, portocale, mandarine sau clementine, mere și nuci vei putea realiza una din cele mai valoroase și delicioase băuturi calde.
Dacă faci vinul fiert fără apă, este necesar să adaugi câte puțin din fiecare condiment și mirodenii, când acesta începe să se încălzească. Astfel, uleiurile esențiale se vor difuza în lichidul cald și se vor volatiliza odată cu vaporii de alcool din vin, astfel încât rezultă o armonizare perfectă. Când începe să se formeze spuma albă se adaugă felii de fructe și se lasă puțin până dispare această spumă. Acum este momentul când se oprește vinul din fiert și se lasă puțin (15-20 de minute) acoperit pentru a se combina toate gusturile și aromele.
Există două metode eficiente care te ajută în acest proces termic:
- Ibricul sau vasul în care pui vinul se lasă să fiarbă până la 75-80 de grade, pentru a preveni eliminarea alcoolului prin fierbere la temperaturi mai ridicate;
- După formarea spumei albe, adaugi feliile de fructe, iar atunci când spuma se disipează, îl iei de pe foc și acoperi vasul.
După infuzare, se toarnă vinul în pahare termorezistente sau în căni din lut pentru a simți adevăratul gust și aromele care te învăluie într-o manieră de sărbătoare.
Astfel, în funcție de cât se fierbe vinul fiert, vei obține băutura caldă sănătoasă și delicioasă, cu mai mult sau mai puțin alcool. Desigur, este nevoie de prudență în cazul cardiacilor și este contraindicat copiilor sau femeilor gravide. Prin urmare, indiferent cu ce se face vinul fiert, această băutură delicioasă se poate consuma ocazional, în sezonul rece în general și de Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou în special.
2. Cât timp fierbe vinul, cât alcool are + sfaturi și recomandări utile în vinificație
Dacă te întrebi cu ce vin se face vinul fiert, ei bine, pentru a obține rezultate optime, este necesar să folosești vin roșu sec sau demisec. Dacă gradul de alcoolizare este redus, poți adăuga coniac sau rom, pentru a-i crește calitatea. Dacă știi cât se lasă vinul la fiert vei obține o băutură caldă excelentă, cu cel puțin 7% conținut de alcool. În funcție de ce se pune în vinul fiert te vei bucura de aromă, gust, culoare și încălzirea instantanee a organismului.
Înainte de toate, este important să folosești materie primă de calitate, cu gust și aromă rafinate și irezistibile. Această băutură sănătoasă este cu atât mai valoroasă, cu cât știi când se oprește vinul din fermentație. Atunci este momentul cheie când poți obține elixirul tinereții pentru tine și familia ta. În continuare vei descoperi secretele care stau la baza realizării acestui simbol al rafinamentului, lichidul lui Bachus.
Dacă respecți principiile agriculturii ecologice, prietenia cu mediul și utilizarea tuturor resurselor necesare îngrijirii viței de vie, strugurii te vor ajuta să obții un vin de calitate, rafinat și valoros. Specialiștii te pot ajuta să utilizezi toate resursele în vederea realizării acestor demersuri. Tot ce ai de făcut este să ții cont de opinia specialiștilor și să acorzi suficientă atenție vinificației. Astfel, vei obține vin de calitate, care rezistă de la un an la altul.
Deoarece gradul de alcoolizare al vinului se obține datorită fermentării acestuia, este important să respecți timpul de fermentare în vederea conservării gustului și aromei. Când fermentează vinul, drojdiile formate consumă zaharurile din must; astfel, se formează alcool etilic și dioxid de carbon până se stabilizează fermentarea. La temperaturi optime, drojdiile se vor multiplica rapid și vor ajuta la procesul de fermentare în mod eficient.
Una din condițiile esențiale în realizarea vinului este să culegi strugurii bine copți, cât mai târziu în toamnă (chiar și după căderea brumei). Astfel, zaharina naturală din struguri este suficientă pentru a obține vinul de calitate, fără niciun adaos de zahăr. Dacă obții un vin cu 10% grad de alcoolizare este ideal pentru a-l păstra de la un an la altul sau mai mult. Dacă vinul este mai slab, acesta se va degrada rapid și nu va rezista prea mult timp.
Există diferite metode de a grăbi sau stopa fermentarea în vinificație, în propria gospodărie. Cea mai frecvent utilizată este filtrarea vinului, adică transferarea acestuia din vasul în care a fermentat, de pe drojdie, în alt vas pentru a se stabiliza și limpezi.
Când vinul este limpezit îl poți folosi la fiert și nu numai. Dacă îl fierbi până clocotește, vinul fiert își pierde din alcool și implicit din calitățile nutritive. Iarna este momentul să te răsfeți cu această băutură caldă sănătoasă și delicioasă. Când știi că are vinul fiert alcool suficient, îl poți consuma în zilele reci sau când vrei să previi răcelile sezoniere. Se poate afirma cu tărie că vinul este de un real folos pentru organism, doar dacă nu există restricții în acest sens și nu se consumă în exces.
Vinul fiert - beneficii pentru sănătate sau la ce ajută vinul fiert:
- Conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi;
- Previne și combate răceala;
- Diminuează riscul de osteoporoză;
- Previne și combate procesele inflamatorii;
- Diminuează riscurile de boli cardiovasculare;
- Ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv;
- Ajută la detoxifierea organismului;
- Contribuie la menținerea stării de bună dispoziție.
Ce se pune la vinul fiert pentru a obține rezultate optime?
- zahăr sau miere, după gust;
- baton de scorțișoară;
- câteva cuișoare;
- puțin ghimbir răzuit;
- câteva boabe de piper;
- felii de portocală, mandarine și mere;
- câteva nuci și semințe.
Cât zahăr se pune la vinul fiert?
Dacă îți plac băuturile calde dulci, poți adăuga zahăr 5-7 % și vei obține rezultate optime de fiecare dată când fierbi vin.
Poate te întrebi dacă vinul fiert are mai mult alcool; răspunsul depinde de modul de preparare și gusturile fiecărei persoane. Poate avea puțin mai mult alcool dacă respecți timpul de fierbere sau mai puțin alcool dacă îl lași să clocotească mai mult. Pentru a ști câte grade are vinul fiert, poți măsura cu alcoolmetrul după ce iei vasul de pe foc. În orice caz, este ideal să fie peste 7%, până la 10 % pentru a se menține proprietățile acestuia. În funcție de cât se ține vinul la fiert vei ști mai exact la ce să te aștepți în acest sens. Poți planta în propria fermă semințe de plante aromatice pentru a te bucura de beneficiile acestora în bucătărie și nu numai.
Cu ce se servește vinul fiert?
După ce fierbi vinul, poți folosi produse de bucătărie și îl poți turna în pahare sau cești din material rezistent. Dacă ai alături fursecuri sau cozonac, este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, mai ales de sărbători.
Așadar, când vrei să-ți petreci serile cu prietenii poți apela cu încredere la vinul fiert pentru a te bucura împreună cu aceștia de beneficiile acestui elixir al tinereții. Respectă la început rețetele pentru vinul fiert, iar mai apoi, după ce ai căpătat experiență în prepararea sa, poți personaliza rețetele în așa fel încât să fie mai potrivite gusturilor tale - poți adăuga mai multă scorțișoară, mai multe portocale etc.
Sursa foto: freepik.com