Sari la conținut

Agricultura

Cum se depoziteaza cerealele corect si eficient

Cum se depozitează cerealele corect și eficient

Depozitarea cerealelor este o parte crucială a lanțului de aprovizionare alimentară și agricolă, întrucât aceste mărfuri trebuie păstrate în condiții optime pe tot parcursul anului. O bună depozitare implică mai mulți factori, de la temperatură și umiditate, până la protecția împotriva dăunătorilor.

Stocarea producției poate fi avantajoasă în primul rând datorită prețului mărfurilor. În general, perioada de recoltare este cea mai dezavantajoasă din punct de vedere al vânzării, astfel că fermierii care își depozitează marfa își pot maximiza câștigurile. Din acest motiv, venim în sprijinul dumneavoastră cu o serie de informații esențiale pentru a vă asigura că cerealele pe care le țineți în hambare se vor păstra la cea mai bună calitate.

Tipuri de depozitare

Primul pas în depozitarea cerealelor este alegerea unui depozit corespunzător. Acesta trebuie să fie curat, uscat și să ofere protecție împotriva intemperiilor. Depozitele izolate termic sunt, de obicei, cele mai bune opțiuni pentru a menține temperatura și umiditatea la niveluri constante. În principiu, există trei tipuri principale de depozite pe care le utilizează fermierii: halele de depozitare, silozurile orizontale și silozurile metalice verticale, care pot fi cu fund plat sau cu fund conic.

depozitare cereale

 

Pregătirea spațiilor de depozitare

Pregătirea spațiilor dedicate depozitării trebuie să înceapă cu mult timp înainte de recoltare, presupunând mai multe etape. Spațiile trebuie golite complet, curățate și verificate, astfel încât să se depisteze și să se corecteze orice problemă, cum ar fi apariția crăpăturilor în pardoseli sau pereți. În cazul halelor, aplicarea unui nou strat de var pe pereți contribuie la procesul de igienizare.

Apoi, trebuie efectuată deratizarea și dezinsecția, prin metode clasice sau moderne, astfel încât să vă asigurați că spațiul nu mai are dăunători ascunși care pot ieși la iveală atunci când marfa va fi depozitată acolo. Aplicați substanțe de igienizare sau de dezinsecție pe pereți și podea pentru a elimina orice urme de dăunători sau bacterii, însă aveți grijă la perioadele de remanență și la toxicitatea acestora, astfel încât să nu fie afectate produsele depozitate.

Hectarul.ro vă recomandă insecticidul pentru depozite Actellic 50 EC, un produs deosebit de eficient, cu o puternică acțiune de contact, de ingestie și fumigantă. Se aplică atunci când depozitul este gol. După aplicare, spațiul se închide ermetic timp de una-două zile, după care se deschide și se aerisește bine.

Prin respectarea acestor pași simpli, vă veți asigura că recolta pentru care ați muncit atât de mult nu va fi afectată de dăunătorii de depozit.

Condițiile optime pentru depozitarea cerealelor

Factorii crucial în ceea ce privește depozitarea cerealelor sunt temperatura și umiditatea din spațiul respectiv.

Temperatura ideală de depozitare a cerealelor se situează, în general, între 0 și 15 grade Celsius. Pentru a evita fermentația în absența oxigenului, trebuie asigurată o aerisire constantă, astfel încât să se minimizeze transpirația semințelor.

Umiditatea trebuie menținută sub 14% pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului și a altor probleme de depozitare, factori care pot duce la deprecierea calității și cantității producției.

Pentru a preveni stocarea pe termen lung și degradarea calității cerealelor, este important să se rotească stocurile. Folosiți principiul "primul intrat, primul ieșit" pentru a vă asigura că utilizați întotdeauna cerealele mai vechi înainte de cele noi. Acest lucru ajută la menținerea prospețimii și calității constante a produselor.

 

Articol anterior
Articol următor

Multumesc pentru abonare!

Acest email este deja înregistrat!

Cumpărați aspectul

Alege Opțiunile

Editare opțiune
Back In Stock Notification

Alege Opțiunile

this is just a warning
Contul meu
Coș de cumpărături
0 Articole