Rotatia culturilor - beneficii, avantaje, importanta si sfaturi utile pentru rezultate optime in agricultura
Dacă vrei ca în fiecare sezon să obții rezultate optime în grădina de legume sau în agricultură este important să adopți toate metodele necesare. Una din cele mai eficiente practici ale micilor fermieri și nu numai este rotația culturilor. Beneficiile acestei practici sunt evidente atât pentru sol, cât și pentru culturile de legume sau cereale. Din aceste motive este important să știi cum se efectuează rotația culturilor și în ce condiții. În acest articol vei afla mai multe informații utile despre modul de realizare și importanța acesteia.
Cuprins:
- Rotația culturilor - beneficii și avantaje pentru sol și culturile agricole
- Tabel cu rotația culturilor - util pentru rezultate optime în agricultură
- Rotația culturilor de legume - importanța acestei practici și sfaturi utile
1. Rotația culturilor - beneficii și avantaje pentru sol și culturile agricole
În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre rotația culturilor legumicole și avantajele acestei practici. Fie că înființezi culturi în câmp, fie că folosești spațiile protejate pentru a avea produse proaspete în toate sezoanele este important să ții cont de condițiile de mediu, sol, umiditate, hrănire și să eviți plantarea acelorași specii doi ani la rând în același loc.
Pentru rotația culturilor în grădina de legume vei avea în vedere următorii factori:
- Familia în care se încadrează plantele de cultivat;
- Perioada de vegetație;
- Bolile și dăunătorii care pot afecta cultura;
- Tipurile de sol;
- Bolile și dăunătorii care pot afecta solul;
- Condițiile de mediu;
- Condițiile de umiditate.
După ce stabilești tipul și pH-ul solului vei stabili o schemă de tratament cu fertilizanți de sol și cel mai potrivit erbicid în vederea obținerii unor rezultate optime. De asemenea, vei avea nevoie de fungicide pentru prevenirea bolilor plantelor și semințe de legume care se pretează pe fiecare tip de sol.
Dacă te hotărăști să practici rotația culturilor în grădină vei observa o scădere a nevoilor de utilizare a substanțelor care combat bolile și dăunătorii. Mai mult decât atât, vei constata că fertilizarea solului este optimă, se echilibrează cerințele nutritive ale plantelor, se diminuează atacul bolilor și dăunătorilor plantelor și solului.
În continuare vor fi expuse beneficiile rotirii culturilor pentru sol și pentru culturile din grădini sau agricole.
Rotirea culturilor - beneficii pentru sol și plante:
- Diminuarea bolilor și dăunătorilor specifice unei anumite culturi;
- Solul se fertilizează natural și eficient;
- Plantele beneficiază de substanțele nutritive care ajută la creștere și dezvoltare optimă. Vei avea nevoie de îngrășământ foliar eco pentru plante, produse prietenoase cu mediul;
- Bolile și dăunătorii anumitor specii se diminuează datorită rezistenței noilor culturi;
- Stratul fertil este exploatat la randament maxim datorită noilor plante cultivate;
- Tratamentele pentru sol eco sunt utile în vederea practicării agriculturii ecologice;
- Forța de muncă este folosită în mod eficient și eficace;
- Cantitatea și calitatea producțiilor cresc considerabil.
Rotirea culturilor în grădină se va realiza cu respectarea unor principii, precum:
- Folosirea unor grupe de plante din familii diferite este esențială pentru diminuarea transmiterii bolilor și dăunătorilor;
- Cultivarea unor plante după leguminoase (mazăre, soia, fasole, linte, năut) duce la rezultate excelente datorită aportului de azot al acestora în sol. Astfel, cerealele păioase vofi ideale pentru cultivat în urma leguminoaselor deoarece există deja apă și azot în sol de la cultura premergătoare;
- Cultivarea unor plante după cele care se prășesc adânc ajută la ameliorarea solului și generează creșterea și dezvoltarea în condiții optime. După aceste specii de cereale se pot cultiva cu succes specii perene de lucernă și trifoi;
- Revenirea culturilor inițiale poate fi după 2, 3 sau chiar 7 ani. Astfel, solanaceele necesită minim 3 ani pentru a fi cultivate în aceleași locuri, bulboasele și rădăcinoasele necesită 3-4 ani, cucurbitaceele necesită 2-3 ani, cruciferele 1-2 ani, leguminoasele 5-7 ani;
- Se alternează speciile care permit îmburuienarea solului (ceapă, usturoi, morcov, pătrunjel) cu specii care au frunze dezvoltate (varza, dovleceii, ardeiul, vinetele);
Eliberarea terenului se realizează în etape diferite de către speciile de plante pentru a combate creșterea buruienilor până la maturitate;
Se aleg plante cu durată de vegetație diferită pentru a contribui la pregătirea solului la momentul oportun.
Rotația culturilor de porumb se realizează la 3-4 ani pentru a obține rezultate optime. Astfel, se recomandă să cultivi porumbul după grâu pentru rolul său ameliorator al solului. După grâu se va cultiva trifoi sau lucernă timp de 2-3 ani.
Deoarece lucerna consumă foarte multă apă din sol se va avea grijă să o alternezi cu cereale păioase care pot fi rotite în fiecare an.
Beneficiile cultivării lucernei:
- Acumulează azot din atmosferă;
- Rădăcinile lucernei sunt groase și pătrund ușor în sol, în straturile adânci;
- Prin rădăcini se aduc în straturile superioare elemente nutritive: calciu, fosfor și alte minerale;
- Descompunerea rădăcinilor rămase permite scurgerea apei în exces în sol;
- Planta cultivată după lucernă își dezvoltă rădăcinile și preia elementele minerale în mod facil.
2. Tabel cu rotația culturilor - util pentru rezultate optime în agricultură
În funcție de principiile de alternare se va avea în vedere ca rotația culturilor agricole să fie cât mai eficientă. Cultivarea plantelor din altă familie oferă oportunitatea diminuării bolilor și dăunătorilor, precum și echilibrării materiilor organice din sol.
Plantele cultivate pot fi, din punct de vedere al perioadei de vegetație:
- efemere (circa 2 luni);
- anuale (2 luni- un an);
- bianuale (până la 2 ani);
- perene (mai mult de 2 ani).
Prin urmare, perioada de vegetație a fiecărei grupe de plante determină disponibilitatea de a fi plantate pe anumite sole stabilite în acest sens pentru rotația culturilor. De asemenea, se va ține cont de succesiunea realizată în mod rațional, cu respectarea principiilor de bază.
Rotația legumelor în grădină se va realiza ținând cont de toate principiile care stau la baza alegerii grupelor de plante succesive.
Astfel, conform unei scheme eficiente, legumele se pot cultiva în următoarea ordine:
I. Culturi de solanacee (roșii, ardei, cartofi, vinete);
II. Culturi de leguminoase (fasole, mazăre, soia, năut, bob);
III. Culturi de varză, conopidă, gulie sau napi;
IV. Culturi de bulboase (ceapă, usturoi) și rădăcinoase (morcovi, pătrunjel, păstârnac, țelină, sfeclă).
Rotația culturilor în solarii se realizează cu respectarea principiilor succesiunii legumelor, ca și în câmp.
Plantele care se cultivă înaintea legumelor au un rol semnificativ în creșterea și dezvoltarea acestora.
Specialiștii recomandă culturi succesive precum sunt cele indicate în tabelul următor:
Nr. crt. |
Plante premergătoare recomandate |
Cultura de legume |
1 |
Mazăre, fasole, ardei, roșii, varză, dovlecei |
Ceapă, usturoi, praz |
2 |
Roșii, dovlecei, cereale |
Morcovi, țelină, sfeclă, ridichi |
3 |
Trifoi, lucernă, mazăre, fasole, bulboase, cereale |
Roșii, ardei, vinete |
4 |
Roșii, varză, rădăcinoase, bulboase, dovlecei |
Fasole, mazăre, bame |
5 |
Cartofi, varză, rădăcinoase, cereale, leguminoase |
Castraveți, dovlecei |
6 |
Bulboase, salată, spanac, cartofi, fasole, mazăre |
Varză |
7 |
Fasole, mazăre, cartofi, spanac |
Conopidă |
8 |
Fasole, mazăre, roșii, dovlecei, cartofi |
Gulii |
9 |
Oricare din culturile de legume |
Salată verde |
10 |
Mazăre, fasole, ceapă, praz, cartofi, roșii, vinete |
Spanac |
Conform studiilor specialiștilor s-a constatat că rotația culturilor de floarea soarelui este strâns legată de succesiunea culturilor de grâu, porumb și soia. Specialiștii cu experiență în agricultură recomandă succesiunea: grâu porumb floarea-soarelui soia pentru reducerea atacurilor bolilor și dăunătorilor și pentru menținerea apei și substanțelor nutritive în sol. Rădăcinile pivotante foarte lungi ale florii-soarelui ajută la menținerea apei în sol și la ridicarea elementelor nutritive de la adâncime la suprafață.
Rotația culturilor de cartofi este absolut necesară, deoarece este împiedicată transmiterea dăunătorilor (gândacul de Colorado sau nematozi) specifici. Astfel, schema ideală exclude cultivarea cartofului după alte solanaceae și include următoarele plante: mazărea sau fasolea, varza sau conopida, ceapa sau usturoiul. Desigur există numeroase scheme de rotire la 3-4 ani a acestor culturi. Avantajul este că se afânează solul destul de mult datorită rădăcinilor pivotante ale cartofilor, motiv pentru care culturile succesive vor avea de câștigat.
3. Rotația culturilor de legume - importanța acestei practici și sfaturi utile
Rotirea culturilor de legume se practică din cele mai vechi timpuri prin observația directă a agricultorilor. Acum, când specialiștii demonstrează prin studii amănunțite avantajele acestei practici, este ideal să ai minime cunoștințe și să ții cont de principiile care stau la baza rotației culturilor.
O schemă de rotație a culturilor în funcție de nevoile de îngrășământ preluat din sol este următoarea:
I. Cartofi, deoarece afânează solul foarte bine;
II. Mazăre sau fasole, deoarece sunt fixatoare de azot în sol;
III. Varză, conopidă sau gulie care sunt plante mari consumatoare de azot și au rădăcina pivotantă care permite ridicarea elementelor nutritive din adâncime la suprafață;
IV. Ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel care au nevoie de elementele nutritive din adâncime. În plus, plantele aromatice resping dăunătorii datorită mirosului lor specific.
Mai mult decât atât, după culturile care consumă foarte mulți nutrienți din sol se cultivă plante verzi (trifoi, lupin sau muștar) care echilibrează în mod ecologic solul.
Împărțirea terenului de cultivat în asolamente este ideală pentru stabilirea celor mai potrivite scheme de cultivare și rotire a culturilor. Atât în câmp, cât și în spații protejate se recomandă această practică benefică pentru sol și plantele cultivate.
Importanța rotației culturilor derivă din producțiile obținute din punct de vedere calitativ și cantitativ.
Specialiștii recomandă scheme de cultivare a legumelor precum:
I. Tomate- bulboase- varză- cucurbitacee;
II. Bulboase- varză- cucurbitacee- tomate;
III. Varză- cucurbitacee- tomate- bulboase;
IV. Cucurbitacee- tomate- bulboase- varză.
Se observă de aici că este importantă ordinea grupelor de legume în funcție de nevoile acestora și de beneficiile pe care le oferă solului culturile succesive.
Desigur, în spații protejate (sere sau solarii) este mai puțin facilă rotația culturilor deoarece asolamentele nu pot fi egale și nevoile de cultivare sunt diferite. În plus, condițiile de mediu sunt deosebite de cele din câmp deschis sau din grădină.
De regulă, în solarii se cultivă plante din aceeași familie pentru a putea fi consumate pe tot parcursul anului. În acest fel se va avea o grijă deosebită pentru combaterea bolilor și dăunătorilor și pentru menținerea elementelor nutritive în sol. De aceea, se vor lua măsuri pentru fertigare și tratamente pentru apă, conform recomandărilor specialiștilor care susțin practicarea agriculturii ecologice. soluția ideală ar fi alternarea solanaceelor cu cucurbitaceele și speciile floricole, pentru obținerea unor rezultate optime.
Pentru rotația culturilor în câmp, unde asolamentele sunt diferite, se recomandă scheme precum:
I. În primul an: grâu- ardei- varză;
II. În al doilea an: ceapă- varză- grâu- ardei;
III. În al treilea an: ardei- varză- ceapă- grâu;
IV. În al patrulea an: grâu- ceapă- ardei- varză.
Se pot realiza rotații ale culturilor în același an sau în cicluri de 2, 3 până la 7 ani, în funcție de cerințele solului și plantelor de cultivat.
Astfel, speciile timpurii ajută la obținerea mai multor culturi în același an. Din aceste motive se remarcă următoarea schemă:
- Ceapă verde, salată și spanac care pot fi cultivate din noiembrie până în aprilie,
- Roșii timpurii care pot fi cultivate din aprilie până în august;
- Spanac care poate fi cultivat din august până în noiembrie.
Se mai poate utiliza următoarea schemă în același an:
- Cartofi timpurii care se pot cultiva din martie până în iulie;
- Varză de toamnă care se poate cultiva din iulie până în noiembrie.
Schema următoare include:
- Fasolea verde și mazărea care se cultivă din martie până în iulie;
- Varza de toamnă care se cultivă din iulie până în noiembrie.
Altă schemă de cultivare în același an:
- Ceapă și usturoi care se cultivă din martie până în iulie;
- Castraveți care se cultivă din iulie până în octombrie.
Fiecare variantă este optimă în măsura în care se practică agricultura ecologică și se ține cont de cerințele față de mediu ale fiecărei plante.
Când vrei să obții rezultate optime se recomandă să respecți următoarele reguli:
- Numărul solelor stabilite pentru diferite culturi să fie egal cu numărul anilor de rotație;
- Suprafețele solelor să fie egale pentru a echilibra succesiunea fiecărei culturi;
- Numărul culturilor de bază se poate mări în micile ferme sau în gospodării proprii.
Bunele practici în agricultură și găsirea soluțiilor optime pentru dezvoltare durabilă sunt promovate prin realizarea unor proiecte sustenabile și cu sprijin din partea statului pentru micii fermieri și nu numai.
Se spune că „agricultura este o loterie”, însă pierderile care pot apărea din cauza condițiilor climatice sau practicilor incorecte se pot acoperi sau compensa.
În concluzie, pentru menținerea și promovarea bunelor practici în agricultură ține cont de recomandările specialiștilor și de principiile care stau la baza acestora.
Surse foto: freepik.com, pexels.com