Ce cultivam ca incepatori in ale gradinaritului?
Atunci când abia te apuci de grădinărit, s-ar putea să ai îndoieli și să nu știi cu ce să începi. Însă cu toții învățăm din experiență, încetul cu încetul. Așadar, iată cu ce plante poți să începi – fiindcă sunt ușor de cultivat, dar și de îngrijit:
1. Ridichile. Ridichile se descurcă bine chiar și în solul mediocru și sunt gata de recoltat în doar câteva săptămâni. Plantează semințele primăvara și toamna.
2. Salata verde, spanacul, rucola. Pe acestea le poți încerca în amestec, fiind pretabile pentru grădinăritul de vară și de iarnă. Planteză semințele primăvara și toamna, iar recolta ta poate dura aproape tot anul.
3. Fasolea verde este ușor de crescut și foarte prolifică. Atunci când obții o recoltă mare, desigur că poate fi depozitată în congelatoare. Începem cu plantarea după ce a trecut orice pericol de îngheț.
4. Ceapa. Aici, putem începe cu plante mici, iar atunci când se descurcă bine, putem recolta și ceapă cu bulbi.
5. Ardeii. Atât ardeiul iute, cât și ardeiul gras sunt ușor de cultivat. Începem cu plantele și lăsăm ardeii din aceeași plantă să se coacă pentru perioade diferite de timp, pentru a obține o gamă largă de culori și arome.
6. Dovlecelul de tufă. Acesta nu va ocupa atât de mult spațiu în grădina ta, față de alte soiuri și este foarte prolific. Începem cu semințe sau cu transplanturi. Nu avem nevoie de mai mult de câteva plante pentru o cultură excelentă.
7. Roșiile. Pur și simplu nu există un înlocuitor pentru o roșie de casă perfect coaptă și este destul de greu să greșești, atunci când începi cu plante puternice. Dacă obținem o recoltă mare, luăm în considerare conservarea sau congelarea.
8. Busuiocul. Multe ierburi sunt ușor de cultivat, dar busuiocul este o alegere superbă – fiindcă este o complementar cu roșiile. Busuiocul este ușor de cultivat din semințe sau din transplanturi.
9. Cartofii. Un aliment de bază ușor de cultivat care se păstrează bine atunci când este păstrat la rece. O abordare simplă și cu întreținere redusă este să plantezi cartofii în paie, mai degrabă decât în sol. „Semințele” sunt secțiuni întregi sau tăiate de cartofi, vândute la începutul primăverii.
10. Căpșunile sunt surprinzător de rezistente și perene. Plantate într-un loc însorit și păstrate bine plivite, vor fi excelent de dulci atunci când sunt coapte!