Cum sa ne crestem mancarea, in gradina proprie. Partea II
Vorbim din nou despre cum ne creștem propriile legume și fructe. Dacă în partea I, am vorbit despre alegerea locului, planificare, diversificare și sol, acum ne referim la semănare, irigare, protecția împotriva dăunătorilor și recoltare.
Da, e foarte ușor să începem, atunci când avem câțiva pași simpli de urmat:
6. Semănăm cu grijă
Cea mai potrivită metodă de plantare va varia în funcție de tipul de hrană pe care o cultivi. Bulbii și unele semințe pot intra direct în pământ, dar soiurile mai vulnerabile pot fi începute în tăvi pentru semințe, întărite și transplantate mai târziu. Dacă ești începător, e bine să știi că o mulțime de legume sunt disponibile sub formă de plante-mușchi – parțial crescute – astfel încât să le poți transplanta în parcelă. Apoi, te poți concentra să îți păstrezi plantele mulțumite, până când sunt gata de recoltat.
7. Doar adăugăm apă
Plantele au nevoie de apă pentru a face fotosinteză – adică acel proces care le permite să transforme lumina soarelui în hrană și le face să crească. Unele plante se pot dezvolta excelent cu mai puțină apă decât altele, așa că fii cu ochii pe ele, pentru semne de deshidratare – mai ales în perioadele de secetă. Când uzi plantele, încearcă să o faci dimineața devreme, după-amiaza sau seara devreme, când soarele nu este atât de puternic.
8. Protecția e importantă
Unele fructe și legume sunt deosebit de vulnerabile la îngheț sau la dăunători precum păsările și insectele, așa că este o idee bună să reduci potențialele amenințări, oferindu-le o acoperire adecvată. Polietilena va proteja împotriva condițiilor meteorologice dure și a dăunătorilor, așa că este ideal pentru culturile care trebuie să rețină căldura sau sunt vulnerabile la îngheț. O husă din plasă fină nu va oferi aceeași protecție împotriva intemperiilor, dar va alunga dăunătorii.
9. Să recoltăm la timp
Odată coapte, unele culturi sunt foarte OK să aștepte în pământ sau pe plantă încă puțin, până când ești gata să le consumi. Altele vor fi mai gustoase dacă sunt recoltate rapid. De aceea, e bine să urmărești cu atenție plantele care se apropie de maturitate. Atunci când crezi că o recoltă este gata, dar nu ești sigur, lasă-ți papilele gustative să decidă.
Mâncarea pe care o cultivăm la noi acasă, va fi super proaspătă, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, o să fie și incredibil de gustoasă. Faptul că e crescută de tine, te va face să te simți excelent!