Cultivarea spanacului - ghid util pentru plantare, ingrijire si recoltare
Cultura de spanac se înființează cu ușurință pe un teren bine pregătit, respectând condițiile optime de climă și sol, precum și cerințele de îngrijire și întreținere. Prin alegerea atentă a locației și aplicarea unor tehnici corecte de cultivare, vei asigura o recoltă bogată și sănătoasă. În continuare, în acest articol. vei descoperi detalii despre cultivarea spanacului, precum și beneficiile acestuia pentru sănătate. Recomandările utile menționate aici, de la plantare până la recoltare, te vor ajuta să-ți înființezi propria cultură de spanac.
Cuprins:
- Cultivare spanac - informații utile despre această plantă și cultivarea sa
- Spanac, plantare și îngrijire corespunzătoare - detalii utile pentru o recoltă sănătoasă
- Plantarea spanacului - recomandări pentru o cultură abundentă
1. Cultivare spanac - informații utile despre această plantă și cultivarea sa
Pentru început, este important să cunoaștem mai multe informații despre spanac, deoarece acestea ne ajută să înființăm simplu și rapid o cultură. Mai mult, vom fi capabili să obținem o cultură profitabilă, deoarece cererea este destul de mare, iar cheltuielile de producție sunt relativ mici.
Spanacul este o plantă perenă comestibilă, o legumă verde care face parte din familia Chenopodiaceae, fiind înrudit cu sfecla și cu quinoa. Înființarea culturii de spanac se poate realiza aproape în fiecare sezon, pentru a putea consuma spanac pe tot parcursul anului. Perioada de vegetație a spanacului este scurtă, drept care acesta se poate recolta începând de primăvara, de timpuriu, până toamna, la căderea brumei. Desigur, în spații protejate se poate cultiva foarte ușor și iarna.
Deoarece nu este o plantă pretențioasă la temperaturi scăzute, spanacul pentru cultivare primăvara se poate semăna toamna, cu condiția să protejezi cultura cel puțin cu o folie.
Care sunt soiurile de spanac, în funcție de perioada de vegetație, care se adaptează cel mai bine la condițiile de cultivare din România?
- Soiuri timpurii, adică spanac cu perioada scurtă de vegetație: 30-35 de zile;
- Soiuri semitimpurii, adică spanac cu perioada de vegetație de 40-50 de zile;
- Soiuri târzii, adică spanac cu perioada lungă de vegetație: 50-60 de zile.
Cele mai populare soiuri din țara noastră sunt:
- Matador;
- Matares;
- Malabar;
- Nores;
- Smarald.
Dacă vrei să folosești semințe de spanac Matador pentru plantare în vederea obținerii unei recolte extratimpurii, te poți bucura de primele frunze la 45 de zile de la plantare. Acesta se poate semăna în martie și prima recoltă se obține cel târziu în mai, cu frunze puțin gofrate, scurt pețiolate, cărnoase.
De altfel, dacă dorești să utilizezi semințe de spanac Malabar pentru cultivare este important să știi că acesta se întinde precum lianele în grădină, având frunze lung pețiolate (până la 2 m), foarte bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și foarte apreciat atât în gastronomie, cât și în medicina naturistă. Acest spanac este sărac în calorii, ceea ce ajută la includerea lui în curele de slăbire.
Unde poți semăna spanacul?
- în grădină;
- în câmp;
- în spații protejate (sere sau solarii).
Cultivarea spanacului în ghiveci este utilă în special pentru obținerea răsadurilor, dar și pentru a avea permanent în casă frunze verzi pentru salată și nu numai.
Epoca de semănat variază în funcție de locul de plantare, de perioada când dorești să recoltezi spanacul, dar și de condițiile climatice.
Care sunt dăunătorii care pot afecta cultura de spanac?
- Limaxul sau melcul fără cochilie;
- Afidele;
- Muștele minatoare;
- Puricii;
- Păduchii;
- Acarienii sau păianjenii roșii;
- Musca plăntuțelor;
- Musculița albă de seră (în cazul culturilor din spații protejate).
Care sunt bolile care pot afecta cultura de spanac?
- Antracnoza;
- Mana spanacului;
- Virusul mozaicului castraveților care poate afecta și cultura de spanac;
- Pătarea brună a frunzelor de spanac;
- Rugina albă a spanacului;
- Pătarea cafenie a spanacului;
- Fuzarioza.
Cultivarea spanacului în grădină sau în câmp
Pentru înființarea culturii de spanac este important să pregătești foarte bine terenul încă din toamnă. Curățarea resturilor vegetale, a rădăcinilor și crengilor de pe sol te ajută foarte mult în prevenirea răspândirii bolilor și dăunătorilor, precum și în asigurarea condițiilor optime de creștere a spanacului. Urmează mobilizarea solului până la o adâncime de 10 cm, mărunțirea și nivelarea acestuia. Aceste acțiuni sunt urmate de fertilizarea solului cu gunoi de grajd semidescompus, cu compost sau cu îngrășăminte din complexul NPK (azot, fosfor, potasiu).
Arătura sau săpătura solului până la adâncime de 30 cm, precum și erbicidarea acestuia cu două săptămâni înainte de semănat sunt ideale pentru plantarea spanacului în grădină. Folosește motosape și motocultoare, precum și erbicide eficiente pentru toate tipurile de culturi agricole. Un teren liber de buruieni și bine afânat este ideal pentru semănat.
Când se realizează înființarea culturii de spanac?
- În perioada 1-20 septembrie se plantează spanacul pentru cultivarea de primăvară;
- În perioada 1-30 martie se plantează spanacul pentru cultivarea de la finalul primăverii și începutul verii;
- În perioada 15-30 iulie se plantează spanacul pentru cultivarea de toamnă.
Semănarea eșalonată, la fiecare două săptămâni, te ajută să obții recolte proaspete de spanac în fiecare sezon.
Cum se realizează semănarea spanacului?
Dacă vrei să obții răsad, poți semăna 2-3 grame de semințe de spanac profesionale sau semințe de spanac hobby pe metru pătrat, în răsadniță sau în solar. Dacă semeni spanac direct în grădină sau în câmp, acesta se plantează la 40 de centimetri între benzi, la circa 20 de centimetri între rânduri, cu plantele situate la 12-15 cm una de alta, la o adâncime de 2-3 cm. Cantitatea medie de sămânță este de maxim 2,5 Kg/ha pentru ca spanacul să fie productiv.
2. Spanac, plantare și îngrijire corespunzătoare - detalii utile pentru o recoltă sănătoasă
Îngrijirea corespunzătoare a culturilor de spanac este esențială pentru obținerea unei recolte sănătoase și bogate. În primul rând, asigurarea unei îngrijiri adecvate contribuie semnificativ la maximizarea recoltelor. Spanacul este o plantă care beneficiază de un sol bine pregătit și de o îngrijire atentă, iar prin aplicarea tehnicilor corecte, cum ar fi fertilizarea periodică și udarea regulată, plantele vor crește viguroase și vor produce frunze de calitate superioară.
Irigarea se poate efectua cu succes cu ajutorul unor sisteme complete de irigare, de preferat prin picurare. Pentru menținerea umidității optime în sol se recomandă mulcirea solului, când înălțimea spanacului atinge minim 10 cm, cu ajutorul foliei de protecție sau cu materiale organice (paie, frunze, rumeguș, compost). În plus, această operațiune te ajută foarte mult la combaterea buruienilor și prevenirea îmbolnăvirilor spanacului. Acum este momentul să aplici și regulatori de creștere pentru cultura de spanac, în vederea menținerii plantelor viguroase și verzi. Pentru dezvoltarea optimă a frunzelor de spanac este necesară și lucrarea de rărit, acolo unde este cazul, pentru dirijarea nutrienților în mod eficient.
Spanacul are pretenții mari față de sol, adică acesta preferă soluri afânate, bogate în humus, permeabile, cu textură mijlocie și un pH de 6,5-7,5.
Deoarece tolerează foarte bine temperaturile scăzute, spanacul poate germina la 2-3 grade și poate crește la 15-16 grade. Dacă temperatura depășește 25 de grade, creșterea spanacului poate fi afectată, în timp ce acesta suportă temperaturi cu minus (-10 grade, spre exemplu).
Lumina este importantă pentru spanac în măsura în care aceasta ajută la creșterea și dezvoltarea frunzei, fiind o plantă de zi scurtă. Cu ajutorul unui îngrășământ foliar sau al unor biostimulatori eco poți menține culoarea verde și vigoarea frunzelor de spanac până la recoltare. Dacă există exces de lumină și de căldură se pot dezvolta tulpinile florale și creșterea frunzelor încetează, ceea ce este un fenomen nedorit. De asemenea, o umiditate insuficientă poate compromite cultura de spanac, deoarece se dezvoltă tulpinile florale.
Udarea plantației de spanac de 2-3 ori este absolut necesară. Prima udare a spanacului după plantare este esențială, urmată de alte două udări în timpul perioadei de vegetație, pentru a se menține frunzele verzi și viguroase.
Fertilizarea solului se realizează la fiecare 10 zile, cel puțin până frunzele ajung la o înălțime de minim 10 cm.
Combaterea bolilor și dăunătorilor se realizează prin aplicarea unor soluții cu fungicide speciale pentru plante verzi, cu atomizoare și pompe de stropit, în zilele fără precipitații sau vânt puternic. În plus, dăunătorii pot fi combătuți cu succes cu ajutorul unor insecticide care se aplică în funcție de gradul de infestare, în zile fără precipitații sau vânt puternic.
Recoltarea spanacului se realizează pe timp uscat, fără precipitații, în mod manual sau mecanizat, atunci când frunzele ating înălțimea optimă, conform soiului ales. Zilele ploioase ar afecta calitatea frunzelor și ar contribui la creșterea gradului de perisabilitate, ceea ce este de nedorit. Păstrarea spanacului în stare proaspătă este de dorit, însă pe perioade scurte, în spații răcoroase și bine aerisite. Alte metode de păstrare a spanacului sunt: congelarea frunzelor, conservarea acestora, prepararea diferitelor alimente sau băuturi sănătoase.
Este esențial să știi că spanacul preferă culturile succesive. Cu alte cuvinte, dacă plantezi spanac înainte sau după cartofi, castraveți, fasole, mazăre sau roșii este ideal din mai multe motive. Un motiv important este acela că aceste plante legumicole pot dezvolta boli diferite de ale spanacului, care nu ar afecta cultura de spanac, în timp ce solul rămâne bine afânat și drenat.
Așadar, deși această plantă verde se cultivă relativ ușor, în etape, în funcție de gradul de dezvoltare al frunzelor, este necesar să cunoști o serie de informații utile despre cultura de spanac pentru a obține randament maxim, precum și recomandări utile care te ajută în realizarea unei culturi profitabile.
3. Plantarea spanacului - recomandări pentru o cultură abundentă
De la plantarea spanacului primăvara până în iarnă poți obține 2-3 recolte, dacă respecți sfaturile și recomandările utile.
De regulă, în spațiile protejate se pune spanacul pentru semănare în răsadnițe sau alveole, spre a fi plantat apoi pe rânduri, în grădină sau tot în aceste spații protejate. În câmp se seamănă direct în pământul bine pregătit, în condiții optime de temperatură și umiditate. Este nevoie de o cantitate de sămânță de spanac de aproximativ 15-20 Kg/ha, pentru a obține randament maxim.
Cultivarea spanacului în grădină este cea mai simplă, în condiții normale de climă și sol, cu respectarea unor cerințe minime.
Plantarea spanacului de primăvară presupune alegerea unei perioade prielnice, anume imediat după ultima zăpadă. Cu alte cuvinte, dacă plantezi spanac în martie vei putea să te bucuri de primele recolte în mai sau în iunie. În schimb, plantarea spanacului de toamnă îți asigură prima recoltă la începutul primăverii, în martie sau în aprilie. Semănarea spanacului de toamnă se realizează la începutul lunii septembrie, mai exact între 1 și 20 ale lunii.
Dacă plantezi spanac în solar poți avea certitudinea că-l vei recolta cu 2-3 săptămâni mai devreme decât pe cel plantat în câmp sau în grădină.
Plantarea spanacului - recomandări utile
- Alegerea terenului este simplă, deoarece spanacul este puțin pretențios față de condițiile de climă și mediu.
- Pregătirea solului în vederea plantării este esențială, deoarece spanacul preferă soluri aerate, bine drenate, fertile, care să mențină apa cât mai mult, cu un pH neutru, ușor acid.
- Respectarea cerințelor față de factorii de vegetație asigurarea temperaturii optime de creștere de 15-17 grade, maxim 25 de grade
- alegerea perioadei cu maxim 12 ore de lumină pe zi, pentru a preveni creșterea tulpinilor florale
- asigurarea unei umidități în sol de 75%, la o adâncime de 20-30 cm, adică 2-3 irigări de la plantare până la cultivare
- asigurarea unui sol cu textură mijlocie, bogat în humus
- asigurarea fertilizării terenului și înainte de semănat, și după semănat cu gunoi de grajd semidescompus, compost sau îngrășăminte de sinteză specifice plantelor verzi
- asigurarea fertilizărilor foliare specifice plantelor verzi, cu îngrășăminte din complexul NPK (azot, fosfor, potasiu).
- Realizarea lucrărilor de îngrijire în mod eficient și eficace
- acoperirea, pe perioada sezonului rece, cu folie specială, microporoasă, direct pe plante sau pe un sistem de susținere situat în proximitatea culturii de spanac
- prășitul din perioada primăverii, pentru combaterea buruienilor și mărunțirea solului pe rând sau printre rândurile de spanac, ori de câte ori este necesar
- utilizarea sistemului de irigare prin picurare, pentru a le asigura tuturor plantelor apa necesară.
- Rotația culturilor este ideală în vederea combaterii bolilor și dăunătorilor, dar și a creșterii productivității de spanac. Așa cum știi, se recomandă plantarea spanacului înainte sau după roșii, castraveți, cartofi, fasole sau mazăre.
- Recoltarea corectă vizează culegerea în 2-3 etape a frunzelor de spanac, în funcție de gradul lor de maturizare, adică după 45-65 de zile:
- tăierea frunzelor de deasupra mugurelui central de creștere, pentru regenerarea plantei
- smulgerea plantelor din pământ
- tăierea plantelor de la colet.
Dacă recoltezi spanacul pe timp uscat, fără precipitații, acesta va fi curat, verde și sănătos, tocmai bun de consumat în stare proaspătă sau în diferite preparate culinare.
Dacă plantarea spanacului de toamnă îți asigură recolta de primăvară, semănatul spanacului de după topirea zăpezii îți asigură recolta de vară și plantarea de vară îți oferă oportunitatea să consumi spanac proaspăt toamna și iarna. Așadar, poți consuma aceste frunze verzi, pline de vitamine, minerale și antioxidanți, în fiecare sezon.
De la cultivarea spanacului de toamnă până la semănatul spanacului de primăvară poți conserva sau prepara spanacul într-o mulțime de moduri și combinații. Cu alte cuvinte, iarna îți asiguri porția de micronutrienți și de energie până la semănarea spanacului de primăvară și obținerea următoarei recolte.
Prin urmare, spanacul are toate atuurile necesare pentru a fi cultivat în grădină, în câmp sau în solar, cu condiția respectării cerințelor minime față de mediu, climă, sol și recomandărilor cu privire la îngrijirea eficientă și eficace a culturii.