Tipuri de vin – Soiuri de struguri pe care le poti cultiva usor in gradina
Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi din lume. Sortimentele diverse, aromele care se pretează și celor mai exigente gusturi, faptul că pot fi asociate unei game foarte mari de mâncăruri, precum și că poate fi consumat atât de femei, cât și de bărbați fac din el și una dintre cele mai iubite licori din lume. Deși multe dintre soiurile de struguri din care se obține sunt cultivate pe domenii vaste, aceasta este o îndeletnicire sau chiar un hobby de care te poți ocupa și acasă, dacă ai o curte, o grădină sau orice alt spațiu suficient de mare.
Indiferent că ești un mic agricultor sau ești pasionat de acest domeniu și vrei să știi cum poți obține unele dintre cele mai cunoscute și apreciate vinuri românești sau străine, mai jos poți descoperi care sunt tipurile care există și cum poți cultiva viță de vie, astfel încât să te bucuri de o producție bună.
Cuprins:
1. Tipuri de vin după gust și culoare
2. Tipuri de vinuri roșii în funcție de țara de origine
2.2. Soiuri de vinuri românești și cultivarea viței de vie
3. Soiuri de vin alb din România
4. Tipuri de vin roșu din România
5. Soiuri de vin roșu și alb străine
1. Tipuri de vin după gust și culoare
Atunci când te gândești la o băutură, gustul este, probabil, cel mai important criteriu după care te ghidezi. Din acest punct de vedere, tipurile de vin existente pe piață se pliază celor mai multe gusturi. Cu toate acestea, din punct de vedere viticol, ele se împart în 4 categorii, mai precis:
- vinuri seci;
- vinuri dulci;
- vinuri demiseci;
- vinuri demidulci.
Există mai multe tipuri de vinuri, sau mai bine zis struguri, din care se pot obține toate cele patru de mai sus, multe dintre ele putând fi cultivate și în România la scară mai mică sau mai mare. Producția depinde de suprafața pe care o ai la dispoziție, dar și de atenția acordată și de produsele de vinificație utilizate în procesele de preparare, conservare și tratate a băuturii obținute, astfel încât să rămână nealterată cât mai mult timp, ba chiar să o poți păstra câțiva ani la învechit, dacă dorești.
De asemenea, un alt factor important după care se diferențiază soiurile de vinuri este culoarea. Din acest punct de vedere, poți selecta să cultivi viță de vie pentru:
- tipuri de vin roșu;
- soiuri de vin alb.
Mai există și combinația celor două din care rezultă tipurile de vin rosé.
Pe lângă acestea, unele dintre cele mai speciale tipuri de vinuri sunt cele aromatizate, din care fac parte Vermutul și Pelinul, dar și cele licoroase și spumante. Din ultima categorie, cele franțuzești sunt unele dintre cele mai renumite.
În afara gustului și culorii, atunci când te întrebi cum să ai o viță de vie sănătoasă și productivă cu scopul de a obține anumite soiuri de vinuri, țara de origine contează destul de mult. Din fericire, acum poți crea condiții pentru mai multe tipuri din întreaga lume, clima din România fiind favorabila acestor culturi.
2. Tipuri de vinuri roșii în funcție de țara de origine
Dacă te întrebi câte tipuri de vinuri există, se poate spune ca destul de multe, deoarece gustul și culoarea nu sunt singurele criterii după care sunt clasificate. Pe lângă acestea, care sunt destul de comune, fiind știute de toată lumea, sunt și criterii de finețe, precum țara de origine. Astfel, există soiuri care sunt mai cunoscute prin prisma rafinamentului și al anumitor caracteristici pe care ți le pot împărtăși experții în domeniu.
Pentru cultivare, însă, poți alege dintre:
- soiuri de vinuri românesc, printre cele mai cunoscute fiind Feteasca Albă și Neagră, Tămâioasa Românească, Galbena de Odobești și Negru de Drăgășani;
- tipuri de vinuri străine, printre cele mai cunoscute țări în care se cultivă diverse soiuri recunoscute în întreaga lume fiind Franța, Italia și Portugalia în Europa, dar și Australia, Statele Unite, Argentina și chiar Africa de Sud.
Dacă dorești să pornești și o mică afacere, este bine să știi că toate tipurile de vin se pot împarți și în:
- vinuri de consum curent sau de masă;
- vinuri de calitate superioară care se deosebesc de cele de masă printr-un volum mai mare de alcool, de minim 10%;
vinuri cu denumire de origine controlată (DOC), pentru acestea fiind nevoie de întrunirea mai multor criterii de cultivare a viței de vie, însă și calitatea lor este deosebită.
Indiferent de varianta pe care o alegi, unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont când cultivi viță de vie este solul. Acesta are nevoie să fie pregătit cum trebuie, iar în acest scop poate fi tratat cu diverși fertilizanți și biostimulatori, astfel încât să nu fie nevoie de intervenție suplimentară după plantare.
2.1. Soiuri de vinuri străine
Dacă te hotărăști asupra unor tipuri de vinuri străine, există foarte multe soiuri de struguri care se cultivă cu succes în România. Printre acestea se regăsesc:
- Aligoté, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Pinot Gris, Chardonnay, Traminer Roz, Muscat Ottonel din soiurile de vin alb;
- Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc și Cabernet Sauvignon din soiurile de vin roșu.
Multe dintre ele se cultivă deja în diferite zone ale Munteniei, Olteniei și Moldovei, astfel că dacă vrei să-ți înființezi propria cultura, să nu ai nevoie de condiții speciale pentru ele. În același timp, te poți orienta și către un anumit tip de vin românesc, în funcție de preferințe sau de cunoștințe.
2.2. Soiuri de vinuri românești și cultivarea viței de vie
Există mai multe tipuri de vin și chiar dacă principalele modalități de a le diferenția constau în culoare, gust și țară de origine, mai sunt și alte criterii după care pot fi departajate, unele care țin de felurile de mâncare alături de care pot fi servite, altele de cultivarea lor.
De departe tipurile de struguri pentru vin care pot fi cultivate fără prea mari probleme în România, sunt soiurile produse local. Indiferent că sunt albe sau roșii, acestea sunt ușor de crescut atunci când se au în vedere câteva aspecte esențiale, precum:
- pregătirea solului prin curățare, mai ales că multe soiuri de viță de vie au o durată de viață ce poate depăși 30 de ani;
- fertilizarea solului care se poate face cu produse bio, dar și cu unele chimice, după cum dorești;
- alegerea tulpinilor de viță de vie sănătoase;
- în final, plantarea viței de vie primăvara devreme, de preferat în lunile martie sau aprilie.
În ceea ce privește tipurile de vinuri românești pe care le vei obține, depinde de soiurile de viță de vie alese, însă cele românești sunt destul de ușor de cultivat.
Cel mai des cultivate soiuri de viță de vie pentru vin în România sunt:
- Brumăriu, Moldova, Valeria, Perla de Zâna, acestea fiind printre cele mai rezistente la boli;
- Burgund, Cabernet Sauvignon, Feteasca regală, Pinot Noir care sunt rezistente la frig, așadar, pot fi cultivate și în zone mai reci de-a lungul anului.
Din strugurii acestora se pot obține vinuri roșii de mai multe tipuri, dar și albe și chiar rosé.
3. Soiuri de vin alb din România
Printre cele mai cunoscute soiuri de vinuri românești albe sunt:
- Feteasca albă;
- Feteasca regală;
- Grasa de Cotnari;
- Frâncușă;
- Galbena de Odobești;
- Băbească Gri;
- Șarba;
- Zghihara.
La cultivarea viței de vie din care se obțin trebuie avute în vedere mai multe aspecte, printre care îngrijirea corectă pentru a avea o recoltă bogată. De la tratarea pentru dăunători și până la curățarea de primăvară și tăierea, aceste tipuri de culturi au nevoie de atenție la plantare, transplantare, dacă este cazul, și irigare. În ceea ce privește alegerea soiurilor, poți decide și dacă dorești culturi pentru struguri de masă, doar pentru vin sau pentru amândouă.
4. Tipuri de vin roșu din România
Dintre toate tipurile de vin, cel roșu este unul dintre cele mai apreciate. Cu un gust corpolent și o potrivire gastronomică de excepție cu destul de multe preparate, soiurile de struguri din care pot fi obținute sunt destul de multe. Când vine vorba despre cele românești, poți alege între următoarele variante:
- Feteasca Neagră;
- Băbească Neagră;
- Negru de Drăgășani;
- Negru Vârtos;
- Cadarcă.
La fel ca soiurile de vin alb, și viță de vie din care se obțin acestea are nevoie de îngrijire și selecție atentă a produselor folosite în ceea ce privește tratarea lor de dăunători și boli. De la erbicide la insecticide, toate trebuie alese în așa fel încât să obții o producție sănătoasă.
Dar soiurile de vin românesc nu sunt singurele care pot fi obținute din creșterea viței de vie, multe dintre cele străine fiind aclimatizate perfect în România. Acestea pot fi atât roșii cât și albe, astfel că indiferent că îți dorești să obții o băutură de calitate pentru consum propriu sau pentru afacerea ta, poți opta pentru o cultură mixtă. În acest scop, poți alege tipuri cu caracteristici asemănătoare.
5. Soiuri de vin roșu și alb străine
Printre cele mai apreciate țări pentru vinurile cunoscute în întreaga lume sunt cele europene, Italia fiind de departe una dintre cele mai renumite. Însă, nu este singura. Acest lucru poate fi privit ca un avantaj pentru România, deoarece multe dintre soiurile de viță de vie cultivate acolo, pot fi crescute și aici.
Același lucru poate fi spus și despre vinurile franțuzești care sunt apreciate în întreaga lume. În ceea ce privește cultivarea de viță de vie din aceste țări în România, iată care sunt cele care nu au avut probleme până acum în ceea ce privește soiurile roșii:
- Cabernet Franc;
- Cabernet Sauvignon;
- Merlot;
- Pinot Noir.
Toate acestea sunt tipuri de vinuri franțuzești care sunt consumate la scară largă în România și ale căror soiuri de viță de vie sunt cultivate în mai multe regiuni ale țării.
Când vine vorba de soiurile de vin alb străine, cele mai cunoscute sunt:
- Aligote;
- Sauvignon Blanc;
- Riesling Italian;
- Pinot Gris;
- Chardonnay;
- Traminer Roz;
- Muscat Ottonel.
Dintre acestea, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sunt adesea cultivate pe dealurile Dobrogei. De asemenea, Rieslingul Italian este unul dintre cele mai iubite soiuri de vin alb din România prin prisma faptului că este ușor de cultivat și este întâlnit în mai multe zone.
În afara tipurilor de vinuri albe și roșii, mai este un soi, cel rosé, o băutură cu o savoare și prospețime deosebită și care poate fi alăturată atât unor feluri de mâncare ușoare, dar și deserturilor.
6. Tipuri de vin rosé
Vinul rosé este adesea văzut ca o combinație între tipurile de vin alb și roșu, însă acesta este cu totul deosebit, fiind unul dintre cele mai consumate în întreaga Europă și de câțiva ani devenind foarte popular și în România.
Ce trebuie să știi despre vinul rosé și obținerea acestuia este că soiurile de viță de vie din care poate pot fi obținuți strugurii pentru el sunt unele dintre cele mai cunoscute.
Dintre cele străine, Cabernet Sauvignon și Syrah sunt doar două soiuri, deși acesta poate fi obținut din aproape toate tipurile de vin, iar din cele românești, Busuioaca de Bohotin este cel mai utilizat. Ceea ce îl face deosebit este procesul de fermentație, astfel că poți cultiva orice viță de vie dorești în vederea realizării acestuia, tehnica fiind cea care va face diferența. Din acest punct de vedere, există:
- macerarea;
- metoda sângerării;
- amestecul.
În funcție de îndemânarea ta, de alegere și bineînțeles de tipurile de vinuri pe care le-ai obținut înainte și vrei să le folosești la obținerea celui rosé, oricare dintre cele 3 tehnici sunt potrivite.
Așadar, când vine vorba despre câte tipuri de vinuri există, cele de mai sus sunt printre cele mai cunoscute, însă numărul devine din ce în ce mai mare, mai ales că domeniul viticulturii se extinde, iar numărul de soiuri de viță de vie cultivate este în plină expansiune. Dacă vrei sa cultivi struguri din care să poți obține pentru consum propriu sau afacerea ta, poți alege între soiuri albe, roșii sau rosé, în funcție de preferințe, precum și după țara de origine, cele străine comportându-se la fel ca cele românești din punct de vedere al creșterii și îngrijirii.
Sursa foto: Unsplash.com