Depozitarea vinului – Sfaturi profesionale pentru colecționari și cunoscători
24.07.2023 in Vinificatie (Oenologie)Se spune că vinul devine mai calitativ odată cu trecerea anilor, dar prea puține persoane știu că savoarea este influențată de calitatea mediului în care a fost păstrată licoarea. Condițiile optime privind depozitarea vinului urmează o serie de reguli precise care implică tipul recipientului, dopul, lumina, nivelul de umiditate și temperatura spațiului în care este conservată băutura.
Cuprins:
- Depozitarea vinului – reguli generale de conduită
- Depozitarea sticlei de vin – greșeli de începători care întârzie atingerea potențialului maxim de învechire
- Cum se păstrează vinul departe de mucegai și oxidare?
1. Depozitarea vinului – reguli generale de conduită
Cele mai obișnuite spații destinate depozitării vinului sunt subsolurile, pivnițele, în general, locuri răcoroase, în care lumina soarelui este limitată.
- A se evita locurile în care temperatura este fluctuantă
Deși par spațiile cele mai confortabile, specialiștii nu încurajează depozitarea vinului în bucătării și uscătoare, deoarece modificările de temperatură influențează savoarea băuturii.
- Stilul de organizare a sticlelor
Evită să agiți sticlele sau să le miști mereu de la locul lor. Aceasta regulă este cu atât mai importantă cu cât deții vinuri de colecție. După ce ai organizat debaraua, pivnița sau alt spațiu cu temperatura ideală pentru depozitare, începe să amenajezi rafturile.
Acestea trebuie să fie suficient de încăpătoare pentru a lăsa un minim de spațiu între sticlele de vin. Caută rafturi neacoperite, speciale pentru acest scop, precum cele prezente în restaurante.
Păstrarea vinului se face prin așezarea sticlelor în poziție verticală timp de 24 de ore. Ulterior, vinul poate fi așezat pe orizontală, în funcție de preferințele utilizatorului sau configurația spațiului în care urmează să fie depozitate sticlele.
Este important ca sticlele să se mențină toate în aceeași poziție, iar atunci când una este extrasă, restul să nu-și schimbe ordinea. Reține această regulă mai ales dacă intenționezi să păstrezi vinul cât mai mulți ani.
- Categoria din care face parte vinul
Potențialul de învechire a vinului depinde de o suită de factori, în special culoarea și tipul băuturii. Vinurile rose și albe își mențin aroma, textura și culoarea pe o durată de 4-5 ani.
Vinurile roșii își conservă potențialul maxim în 15-20 de ani de la îmbuteliere, dar ulterior devin vinuri valoroase, considerate chiar vinuri de colecție. Potențial de învechire este influențat de cum se păstrează vinul roșu, alb, rose etc.
De exemplu, vinurile albe și cele spumante au nevoie de un mediu de stocare în care temperatura să se mențină între 8-10 grade Celsius. Pentru vinurile rose este suficientă o temperatură de 10-12 grade Celsius, respectiv 12-16 grade Celsius pentru vinurile roșii.
Pentru depozitarea profesională a sticlelor de vin sunt indicate liniile automate de îmbuteliere. În cazul în care băutura este obținută pentru utilizare personală, atunci se pot folosii butelii de sticlă.
- Importanța accesoriilor de umplere și sigilare
Dobândirea unui vin de calitate superioară este un proces care necesită atenție la detalii, începând de la produse de vinificație și până la accesoriile de umplere și sigilare a sticlelor.
Utilizează accesorii de umplere și uscare a sticlelor, un dopuitor, dopuri de plută și capsule termocontractabile pentru protejarea dopurilor.
Notă! Pentru depozitarea vinului în cantități mari, specialiștii sugerează îmbutelierea tip bag in box. Astfel, cu ajutorul unui pistol dozator special și a unui suport, vinul este depozitat într-o pungă etanșă pentru a preveni băutura de efectele oxidării și care apoi va fi așezată într-o cutie.
Importanța temperaturii de păstrare a vinului în funcție de durata de stocare a băuturii
Temperatura pentru depozitarea vinului este o condiție care conservă savoarea băuturii ani la rând. Dacă ai în plan să păstrezi sticlele pe o durată de doar câteva luni, atunci această regulă nu trebuie urmată cu strictețe.
Temperatura optimă pentru păstrarea vinului este de 12- 13 grade Celsius sau între 7-18 grade Celsius dacă vinul urmează să fie consumat după câteva luni de la depozitare. Evită mediile calde sau cele în care temperatura nu se poate menține la același nivel pe durată mai lungă. Există riscul chiar ca dopul să sufere modificări și să permită aerului să interfereze calitatea gustului.
Nu doar gradele mari din termometru îți pot da peste cap rezultatele, ci și frigul sau înghețul. La temperaturi extrem de scăzute, volumul lichidului se mărește, deci te poți trezi cu buteliile de vin sparte și băutura compromisă iremediabil.
- Nivelul corespunzător de umiditate
Condițiile pentru depozitarea vinului implică inclusiv nivelul de umiditate al spațiului în care sunt organizate sticlele. Specialiștii susțin că aroma vinului atinge calitatea optimă atunci când recipientele sunt depozitate într-un mediu cu umiditate de 50-80%.
Ce riscuri implică un mediu prea umed sau uscat asupra calității vinului?
Când aerul este prea umed, atunci apare mucegaiul, iar dacă este prea uscat, atunci dopul se usucă. Pentru păstrarea vinului în sticle la temperatura și umiditatea corecte poți utiliza un umidificator sau dezumidificator.
- Durata de stocare a vinului și luminozitatea spațiului
Depozitarea unei sticle de vin pe durată medie sau lungă trebuie să respecte și nivelul de luminozitate existent în spațiul respectiv. Experții sugerează ca vinul să fie păstrat în sticle colorate pentru a nu atrage razele UV.
Sunt preferate camerele închise cu bec incandescent și fără geamuri prin care să pătrundă căldura și lumina soarelui. Dacă locuiești la bloc și nu dispui de propria boxă sau pivniță, atunci poți achiziționa un frigider special pentru păstrarea sticlelor de vin. Achiziționarea unui frigider special se va dovedi o investiție care te scutește de toate riscurile asociate depozitării incorecte a vinului.
Aparatul poate fi setat la temperatura optimă, rafturile permit aranjarea sticlelor în poziție corespunzătoare, lăsând spațiu liber între recipiente.
- Amenajarea rafturilor în funcție de ordinea sticlelor
După cum s-a specificat anterior, depozitarea vinului implică atenție la detalii și meticulozitate. Pentru unii ar putea fi o premieră să afle că ordinea privind depozitarea sticlelor de vin joacă un rol important în ceea ce privește calitatea băuturii.
Prin urmare, reține că pe etajerele superioare trebuie așezate vinurile roșii, apoi cele albe și pe raftul de jos trebuie să încapă vinurile spumante.
2. Depozitarea sticlei de vin – greșeli de începători care întârzie atingerea potențialului maxim de învechire
Amatorii vinului sau persoanele care încearcă aceasta experiență pentru prima dată pot deține informații incomplete privind depozitarea sticlei de vin ca la carte. Din cauza lipsei de documentare, riscul de a face greșeli iremediabile este deosebit de crescut.
Cele mai comune erori care duc la sabotarea calității vinului sunt următoarele:
- Păstrarea vinului în frigidere obișnuite
Ține cont că frigiderul clasic ar putea să nu mențină o temperatură stabilă de care vinul are nevoie pentru a-și conserva calitatea și aroma.
De asemenea, savoarea băuturii ar putea fi afectată și de luminozitatea din interior sau vibrațiile produse de un frigider destinat alimentelor. Vibrațiile activează sedimentele, care în loc să se decanteze, încep să se miște și astfel să producă modificări de culoare, aromă și gust.
- Expunerea vinului la mirosuri
Depozitarea vinului în bucătărie sau alte spații în care există mirosuri puternice poate fi un obicei care să dăuneze pe termen lung. Mirosurile pot pătrunde în compoziția vinului prin intermediul dopului de plută, anihilând savoarea.
- Stochezi băutura în recipiente din plastic
Utilizarea recipientelor din plastic pentru păstrarea vinului este acceptată pe o durată scurtă de timp. De exemplu, dacă ai de gând să savurezi licoarea în următoarele 6 luni de la îmbuteliere, se acceptă și recipientele din plastic drept alternativă de păstrare.
În alte cazuri, plasticul este descurajat de către specialiști, deoarece deteriorează calitățile vinului în următoarele moduri:
- permite aerului să pătrundă în interior;
- aroma vinului capătă un iz învechit;
- vinul alb sau rose dobândesc o nuanță de gri, iar cele roșii prezintă un ton maroniu;
- sunt eliberate substanțe toxice specifice recipientelor din plastic. Astfel, nu doar că riști să compromiți o băutură atât de nobilă precum este vinul, dar aduci în organismul tău substanțe dăunătoare;
- nu este protejată sticla de vin desigilată .
Dacă ai desfăcut sticla de vin, specialiștii îți recomandă să transferi cantitatea rămasă într-un recipient cu dopuri pentru vidare sau dopurile speciale anti-oxidare. În acest fel, previi oxidarea și te bucuri de calitățile vinului mai multă vreme.
- Depozitarea în garaj
Chiar dacă garajele blochează lumina soarelui, interiorul devine sufocant vara și friguros pe timpul iernii. Astfel, lipsa unei temperaturi optime și constante poate degrada colecția ta de vinuri.
- Nu menții un mediu ventilat
Indiferent cum se păstrează vinul, în debara sau pivniță este vital ca aerul să circule în încăperea respectivă. Ventilația slabă declanșează apariția mucegaiului care va modifica aroma vinului.
- Depozitarea sticlelor în congelator
Reține că păstrarea vinului la temperaturi extreme chiar și pentru câteva minute, poate genera răcirea accelerată, înghețul, alterarea gustului și chiar pocnirea sticlelor.
- Amenajarea spațiului în aer liber
Persoanele care doresc să economisească spațiul interior sunt tentate să creeze la exterior un mediu pentru sticlele de băutură. Lumina naturală sau artificială, precum și fluctuațiile de temperatură afectează orice tip sau soi de vin. Dacă locuința nu-ți permite un spațiu pe care să-l valorifici exclusiv vinului, atunci poți să apelezi la crame.
3. Cum se păstrează vinul departe de mucegai și oxidare?
Cum se păstrează vinul astfel încât să fie permanent ferit de mucegai? Se știe că spațiile umede favorizează acest risc, deci fii atent la câteva sfaturi. Dacă păstrezi sticlele în debarale, cămări, pivnițe, subsoluri cu dulapuri și rafturi din lemn, atunci verifică și calitatea materialului.
Este esențial ca lemnul să nu prezinte urme de putrezire, semne de umiditate sau miros de mucegai. În caz contrar, toate acestea vor afecta calitatea vinului. Dulapul trebuie curățat de reziduuri și alimente care se pot altera înainte de ordonarea sticlelor.
După ce ai desigilat sticla este indicat să consumi băutura cât mai rapid, deoarece gustul începe să sufere modificări care afectează calitatea vinului.
Perioada optimă pentru păstrarea vinului după ce a fost desfăcut depinde de tipul acestuia. Folosește un dop special dacă ai deschis o sticlă de vin spumant și ai grijă să-l consumi în cel mult trei zile. Învață de la experți cum se păstrează vinurile dulci, albe. Vinurile rose, soiurile dulci sau cele naturale pot fi conservate fără probleme timp de o săptămână, doar dacă sticla este închisă cu un dop de plută.
Aranjarea corectă a sticlelor de vin poate preveni oxidarea vinului
Sticlele trebuie păstrate pe verticală doar în primele 24 de ore de la îmbuteliere. După ce a trecut prima zi este de preferat să le rearanjezi în poziție înclinată. Odată ce sticlele sunt așezate în plan orizontal, dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. În caz contrar, dopul se usucă, își pierde capacitatea de protecție a vinului și permite aerului să se infiltreze.
Așadar, notează că aceste reguli nu trebuie respectate cu rigurozitate dacă depozitarea vinului este temporară sau nu depășește câteva luni. În schimb, dacă ești pasionat de vinuri, îți place să colecționezi soiuri speciale sau te numeri printre cunoscători și pui preț pe fiecare detaliu care intră în componența băuturii, atunci investește într-un accesoriu special pentru conservarea licorii și aplică fără excepție sfaturile din ghid.
Sursa foto: unsplash.com